Kijk Digitaal: Gort over de grens en Das Boot

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 09:

Familieperikelen in ‘The split’

Jarenlang strijden de drie gezusters Stern in The split als familierechtadvocaat voor hun cliënten. Maar als de vader van het stel na dertig jaar opduikt om weer een rol in het kantoor te spelen, verlaat oudste zus Hannah de firma. Ze gaat aan de slag voor de grote concurrent. Daar wordt ze herenigd met haar ex (Barry Atsma). Naast de familieperikelen die hierdoor ontstaan, is in de serie elke aflevering een interessante echtscheidingszaak, bijvoor- beeld rond een stand-upcomedian die zijn scheiding als inspiratiebron voor zijn voorstelling wil gebruiken of rond een vrouw die af wil van haar man, een schuinsmarcherende profvoetballer. Vanaf 8 maart op NPOStart.nl.

Carnavalsvrouwen voelen zich bevrijd

Carnaval is meer dan simpelweg in vermomming bier achteroverslaan, dat bewijst de documentaire Carnavalsvrouwen. De maker portretteert een aantal vrouwen tijdens het feest. Drie zussen op leeftijd gebruiken het om hun zorgen en verdriet te vergeten. Een kunstenares geniet van het feit dat iedereen tijdens carnaval gelijk is, en hoewel ze normaal kieskeurig is in de liefde flirt ze dan met jan en alleman. En dan is er nog Tante Co. 95 jaar jong en nooit een liefje gehad. Maar tijdens het feest begeeft ze zich tussen de jonge mannen en voelt ze zich een verliefd meisje. Bekijk het item hier terug.

Claustrofobie troef in ‘Das Boot

Een van de hoogtepunten uit de Duitse cinema krijgt nu een vervolg. De nieuwe serie Das Boot (zaterdag op NPO 2) gaat verder waar de film eindigde. Het is inmiddels 1942 en we volgen in het oorlogsdrama de bemanning van een nieuwe Duitse duikboot tijdens hun onderwatermissies tegen Engeland. De klassieker van regisseur Wolfgang Petersen (1981) gaat over een groep Duitse soldaten die met de duikboot U 96 voor de Franse kust Engelse schepen moet torpederen. Als het vaartuig zelf ook schade oploopt, stijgt de spanning aan boord tot een hoogtepunt. Het is claustrofobie troef in de smalle gangen van de duikboot. Slagen de kapitein en bemanning erin veilig naar de haven terug te keren? De film Das Boot is hier te zien op Netflix.

Gort proeft wijn en olijfolie over de grens

Spanje is de tweede niet-Franse bestemming voor Ilja Gort. De wijnboer en presentator verliet eerder zijn wijngaard in de Bordeaux voor een rondje langs de culinaire hoogtepunten van Italië. Op het reisschema staan onder mee Sardinië, Piemonte en Toscane. In de laatste regio proeft hij eeuwenoude wijn en bezoekt hij een dorpje met inwoners die het eeuwige leven lijken te hebben. Hij gaat eten met de jongste blom van het dorp, Maria Elena van 81 jaar oud. In dezelfde aflevering gaat hij ook naar Rome voor een les olijfolie proeven. Bekijk hier de afleveringen terug.