Kijk digitaal: Gospelklassiekers van Mavis Staples

NCRV-gids zet wekelijks de leukste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

Swingende gospeldiva

Een levende legende, dat is Mavis Staples zeker. Al een halve eeuw is ze een van de toonaangevende zangeressen in het blues- en gospelgenre. Het uur van de wolf heeft een portret van de artieste, die afgelopen zomer nog te zien was op North Sea Jazz. Songs of praise zocht haar eerder op. Onder anderen muziekpresentator Jools Holland laat zijn licht schijnen over de carrière van La Staples. Uiteraard is er in het religieuze muziekprogramma ook ruimschoots plek voor vertolkingen van de mooiste gospelklassiekers. Mavis brengt met band en een zaal vol mee­swingende fans onder meer klassiekers als ‘Down by the riverside’, ‘Wonderful Saviour’ en ‘Swing low, sweet chariot’ ten gehore. De aflevering is hier te bekijken via NPO.nl.

Oude klanken

Een ponton vol topmusici midden in de Prinsengracht: al jarenlang is het elke zomer vaste prik in de Amsterdamse grachten. Ook dit jaar schotelen de organisatoren van het Prinsengrachtconcert met pianiste Nino Gvetadze en bandoneonspeler Marcelo Nisman het publiek twee aansprekende musici voor. Diverse oude Prinsengrachtconcerten zijn terug te zien op NPO.nl. Zoals die uit 2014, toen violiste Lisa Batiashvili samen met haar echtgenoot – de hoboïst François Leleux – te zien was, of de editie van 2012, waarin de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn samen met haar broer Rick het hoofdstedelijk publiek in vervoering bracht.

Indische tijden

Het duurde tot 15 augustus 1945 dat met Nederlands-Indië ook het laatste stukje van het Koninkrijk der Nederlanden werd bevrijd. Jaarlijks staat ons land daarom op die datum stil bij de capitulatie van de Japanners. Maar hoe zat het ook alweer met Nederlands-Indië? Dat is het onderwerp van een aflevering van de documentairereeks Het koninkrijk. Waldemar Torenstra en Eelco Bosch van Rosenthal spreken hierin met historici over de onafhankelijkheidsstrijd en de Politionele Acties. Ook gaan ze op visite bij de Indische Tante Lien, een typetje van Wieteke van
Dort. Tijdens een vers bereide rijsttafel bespreken ze met ‘Lien’ en haar vrienden bijvoorbeeld de gevoelens van nostalgie die veel van hen nog hebben naar de Indische tijden. Bekijk de aflevering hier via NPO.nl.

Een goed gesprek met Frans de Waal

Janine Abbring ontvangt op 20 augustus Frans de Waal in Zomergasten. De professor was eerder te gast bij Twan Huys in College tour. In de Arnhemse Burgers Zoo interviewden de presentator en een groep studenten de apendeskundige. De primatoloog legt uit hoe zijn liefde voor de apen is ontstaan, en is gebleven. Sommige dieren bestudeert De Waal zelfs al zo lang dat ze voor hem bijna als familieleden voelen. Ook vertelt hij over zijn onderzoek naar de machtsverhoudingen in apenkolonies en de overeenkomsten met de menselijke maatschappij. De uitzending is hier terug te zien via NPO.nl.