Kijk Digitaal: Hillbilly Elegy en The Cats

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 47:

The Cats in actie

The Cats zijn al jaren Nederlands grootste leveranciers van de Evergreen Top 1000. De Volendammer hitmachine uit de jaren 60 en 70 verkeert steevast in de top van de lijst met klassiekers als ‘One way wind’ en ‘Lea’. Ongetwijfeld komen de nummers langs in de middaguitzendingen op tv, maar voor de mensen die meer willen horen staat er op NPO Start ook een Muziekmonument over de band. Daarin uiteraard veel nummers van The Cats, en ook interviews met de bandleden; met voormalig Cats-bassist Arnold Mühren zelfs vanuit zijn eigen geluidsstudio. Bekijk het programma hier. Zie ook pagina 47 in de papieren gids.

Oscarwaardig: Hillbilly Elegy

De jonge J.D. Vance (Gabriel Basso) heeft het prima voor elkaar: na zijn tijd als marinier studeert hij nu rechten aan een prestigieuze universiteit. Zijn jeugd wil hij het liefst vergeten. Vanwege de verslavingen van zijn moeder kwam de opvoeding grotendeels voor rekening van oma. Het verleden haalt hem in als hij voor een familiecrisis terug moet naar het afgelegen dorp waar hij opgroeide. Hillbilly Elegy is een van de grote troeven van Netflix voor de Oscars van volgend jaar. De regie is van Ron Howard (A Beautiful Mind); karakteractrices Amy Adams (foto) en Glenn Close spelen de vrouwelijke hoofdrollen. Vanaf 24 november op Netflix.

Wat drijft Des?

De miniserie Des draait om de doodgewone, zelfs een tikkeltje saaie, ambtenaar Dennis ‘Des’ Nilsen. De Brit houdt er echter een gruwelijk dubbelleven op na. Hij lokt jonge mannen – vaak daklozen, studenten of toeristen – naar zijn appartement, waar hij hen wurgt, om daarna seksuele handelingen met de stoffelijke overschotten te verrichten. Hun lichamen verbergt hij onder de vloer van zijn woning. Als de politie hem na jaren in handen krijgt, proberen de agenten erachter te komen wat hem drijft. David Tennant (Broadchurch) speelt in de titelrol de pannen van het dak. Vanaf 27 november op NPO Plus.

Een betere podcast

Op het gebied van duurzaamheid bestaan er genoeg goede bedoelingen. Maar dikwijls stuiten ondernemers op de weerbarstige praktijk. In de nieuwe podcastserie Een betere podcast spreekt Talitha Muusse mensen die wel stappen durven te zetten, zoals Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. Hij vertelt dat het muziekfestival elk jaar heel veel stroom verbruikt uit generatoren. Om dat te compenseren heeft hij zonnepanelen laten plaatsen op de parkeerplaats van het festival (42 hectare). Verder komen in de podcastserie meteoroloog Reinier van den Berg en acht andere duurzaamheidsexperts aan het woord. U vindt de podcast hier en in de app NPO Luister.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.