Kijk Digitaal: I wanna be boss en Scheepsramp

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 2:

Op naar de top in China

Vanaf deze week toont Marije Meerman de wonderlijke mechanismes van de financiële wereld in haar nieuwe documentaireserie Planet finance (maandag 16 januari om 22.19 uur op NPO 2). Meerman won eerder een Gouden Kalf voor beste korte documentaire met I wanna be boss, een portret van vijf gedreven Chinese middelbare scholieren die worden klaargestoomd voor de toelatingsexamens voor de topuniversiteiten van Beijing. De leerlingen studeren zes dagen per week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Daarbij zitten de docenten hen achter de broek, want hun bonus is afhankelijk van het aantal toelatingen.

Depressie is meer dan zomaar een slechte dag

Op 16 januari is het Blue Monday, de deprimerendste dag van het jaar. De formule waarmee die dag is berekend, heeft een twijfelachtige wetenschappelijke basis, maar Blue Monday is wel een goede manier om aandacht te vragen voor depressie. In Doe even normaal, een serie over psychiatrische aandoeningen, legt Johan Overdevest uit dat depressie iets heel anders is dan even een rotdag hebben. Mensen met depressie gaan gebukt onder een langdurige sombere stemming die vaak gepaard gaat met verminderde eetlust, slapeloosheid, energiegebrek en uitputting. Twee patiënten geven inzicht in depressie als levensbedreigende aandoening. Bekijk de serie hier. 

Scheepsramp

Door hongersnood en armoede zochten in de negentiende eeuw veel Achterhoekers hun heil in Amerika. In 1847 maakte een bootlading Nederlandse emigranten op Lake Michigan de oversteek van Buffalo naar Chicago toen hun boot, de SS Phoenix, in brand vloog. De reddingsboten boden maar plek aan veertig opvarenden, waardoor de meeste van de naar schatting 275 passagiers om het leven kwamen. Onder de slachtoffers waren 74 Winterswijkers. Joske Meerdink maakte een podcastreeks over de relatief onbekende ramp en ging op zoek naar het nageslacht van de overlevende emigranten. Luister De ramp met de Phoenix bij Omroep Gelderland (www.gld.nl/podcasts/de-ramp-met-de-phoenix) of via de bekende podcastdiensten.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.