Kijk Digitaal: Indië in de oorlog en Ted Lasso

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 32/33

Indië in de oorlog

Deze maand is het 75 jaar geleden dat er ook in de laatste delen van het Nederlands koninkrijk een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Andere tijden liet in 2017 een aantal inwoners van de Nederlandse kolonie aan het woord in een tweedelige special over de oorlog in Nederlands-Indië. De geïnterviewden zijn Nederlandse staatsburgers van gemengd bloed, die in de oorlog nog tieners waren. Ze vertellen over het sluiten van de Nederlandse scholen, het ontzag dat ze moesten tonen voor de Japanse bezetters en de angst die ze hadden voor de fanatieke Indonesiërs. Bekijk de afleveringen hier. 

Moestuinieren voor groentjes

De tuin kreeg bij velen zelden zo veel aandacht als in de afgelopen maanden. En niet alleen het onderhouden van planten en bloemen is populair, steeds meer mensen wagen zich aan het kweken van groenten en kruiden. BinnensteBuiten springt in op die trend met een tiendelige YouTube-serie. Moestuinieren voor groentjes is een wedstrijd tussen twee tweelingen met groene vingers (van wie een de achternaam Groen draagt). Zij doen hun uiterste best om topgroenten van eigen bodem te kweken. Moestuinexpert Elbrich Fennema beoordeelt de kwaliteit van hun producten, chefkok Sharon de Miranda proeft of ze ook goed smaken. Vanaf 5 augustus op YouTube.

Engelse eigenaardigheden

Onorthodox, zo is de werkwijze van de nieuwe coach van de Engelse profvoetbalclub Richmond het best te omschrijven. Deze Ted Lasso (Jason Sudeikis) is dan ook een Amerikaan en heeft alleen ervaring met American football. Maar Lasso heeft de steun van de clubeigenaren en gaat aan de slag. Zijn aanpak werkt bij de ene speler beter dan bij de andere. Tussen de bedrijven door struikelt Lasso geregeld over Engelse eigenaardigheden, zoals de rijrichting, de voorliefde voor thee en het verschil tussen Engeland en Groot-Brittannië. Ted Lasso is vanaf 14 augustus op Apple TV+.

De gijzeling van Gladbeck

De beroving van de bank in Gladbeck was in 1988 een van de geruchtmakendste bankovervallen ooit. Op de overval in het Duitse stadje volgden een bloedige gijzeling met een bus. Twee dagen lang reden de criminelen door Duitsland en Nederland. Het werd een mediaspektakel van jewelste, ook al omdat in het kielzog van de bus een hele stoet journalisten meereed. En de criminelen stonden hen graag te woord. Op journalist Marcel van Roosmalen maakte het destijds grote indruk. Samen met zijn vriend Roel, een geschiedenisleraar, reist hij door Duitsland om een reconstructie te maken. De podcast De gijzeling van Gladbeck is hier te vinden.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 32/33. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.