Kijk digitaal: Juliana’s verjaarsfeestje en Sanne op de balk

NCRV-gids zet wekelijks de leukste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

Een oud verjaarsfeestje

Koning Willem-Alexander viert koningsdag dit jaar in Tilburg, met een aankomst per trein en een optreden van Guus Meeuwis. Deze manier van verjaren samen met het volk is al een lange koninklijke traditie, al is die in de loop der decennia behoorlijk veranderd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een verslag van het verjaardagsfeest van koningin Juliana uit 1949. Dat werd gevierd met een militaire parade op het Haagse Malieveld en een speciale versie van het ganzenbordspel, waarin groepen kinderen verkleed als Chineesjes, matrozen of zonnebloem streden om de overwinning. De koninklijke familie nam in Soestdijk een defilé af. Dat betekent dat een lange stoet landgenoten langstrok om haar met bloemen, ballonnen en cadeautjes te feliciteren. Bekijk het verslag hier via NPO.nl.

Sanne op de balk

Jeffrey Wammes, Yuri van Gelder en Epke Zonderland laten om verschillende redenen verstek gaan bij de EK turnen (19 t/m 23 april). Maar Nederland heeft in Boekarest met Sanne Wevers nog altijd een kandidaat voor de gouden medaille in huis. De Friezin is olympisch kampioen op de discipline balk en hoopt daar in de Roemeense hoofdstad een Europese gouden plak aan toe te voegen. Sannes gouden olympische optreden is terug te zien op YouTube, inclusief het aanstekelijke commentaar van Hans van Zetten.

Gort over de grens

Wie Ilja Gort zegt, zegt Frankrijk. De besnorde pre­sentator annex wijnboer woont al jaren in La douce France. Voor Gort over de grens (vanaf 28 april te zien op NPO 2) verruilt hij het land voor Italië, waar immers ook meer dan genoeg lekkers op voedselgebied te halen valt. Eerder maakte hij al culinaire reeksen over Frankrijk. In Gort à la carte ging hij naar producenten van de grootste Franse delicatessen. Op het boodschappenlijstje stonden camembert, oesters, de beste kip van het land en naar Nederlandse maatstaven nogal vreemde vleesproducten. Zo waagt hij zich aan varkensoren, hoefjes en de beruchte andouillette. Deze worst is gemaakt van varkenspens en zo ruikt hij ook. Of hij zich manmoedig door deze stinkende delicatesse heen weet te worstelen, is hier terug te bekijken.

Krasse knar neemt nogmaals de benen

Een jaar is verstreken sinds de hoogbejaarde Allan Karlsson in de succesvolle boekverfilming De honderdjarige die uit het raam klom en verdween uit het bejaardentehuis ontsnapte met een koffer maffiageld. In de vervolgfilm – niet gebaseerd op een boek – is het geld op, maar de avontuurlijke inborst van de krasse knar is nog lang niet ver­vlogen. Hij gaat op zoek naar het sinds de jaren 70 vermiste recept van een Russisch frisdrankje. Hij is alleen niet de enige … The 101-Year-Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared is vanaf 25 april te zien via Netflix.