Kijk Digitaal: Langs de Rijn & Baantjer

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 1:

Zo zag de Rijn eruit in 1922

De belangrijkste rivier van Nederland is het lijdend voorwerp in de nieuwe reeks Langs de Rijn. Maar Huub Stapel en Martin Hendriksma zijn zeker niet de eerste landgenoten die de grootste stroom van ons land op beeld vast te leggen. Sterker nog, in 1922 volgden twee filmers hem per raderboot van de grens bij Lobith tot aan de Noordzeekust om zo de eerste Nederlandse onderwijsfilm te maken. Andere tijden maakte een twee uur durende special over deze onderneming. Te zien zijn beelden uit een tijd dat land, mens en rivier er nog heel anders uitzagen.

Terug in de tijd met Baantjer

Oude tijden herleven op RTL 4 met de terugkeer van politieserie Baantjer. Tussen 1995 en 2006 waren de boeken van schrijver Appie Baantjer ook al de inspiratiebron voor een politieserie, met Piet Römer als knorrige speurder op leeftijd en een piepjonge Victor Reinier als zijn temperamentvolle partner Vledder. In het eerste seizoen van de reeks onderzoeken ze onder meer moorden in een kunstgalerij, in de IJ-tunnel en zelfs op het politiebureau zelf. Let vooral op de scènes met een slachtoffer, lijk spelen was destijds een ereklus die elke BN’er wel op zijn cv wilde hebben. De oude afleveringen van Baantjer staan op Videoland.

Bouwproject ontwricht dorp

Het leven in Glyngalau lijkt in The accident voorgoed te gaan veranderen door een enorm bouwproject. En dat doet het ook, alleen niet op de manier die de inwoners van het dorpje in Wales voor ogen hadden. Een ontploffing op de bouwplaats kost een aantal kinderen het leven. Het ongeluk zorgt ervoor dat de inwoners recht tegenover elkaar komen te staan. Zo krijgt Polly het bijvoorbeeld zwaar te verduren. Haar dochter is tijdens de gasexplosie op de bouwplaats. Verder spreken dorpsgenoten haar man aan op zijn verantwoordelijkheid als wethouder. Met Sarah Lancashire (Happy valley) en Side Babett Knudsen (Borgen). Vanaf 27 december op NPOStart.nl. Ga hier direct naar NPO om de afleveringen te bekijken.

Na de Meilandjes nu ‘De Scheetjes

In het kielzog van klussende kasteelheer Martien Meiland en zijn familie komt SBS 6 met een nieuwe realityserie rond oud-deelnemers aan het emigratieprogramma Ik vertrek. Ditmaal staan Hans en Karin ten Böhmer in de schijnwerpers, beter bekend als ‘De Scheetjes’. De twee rasoptimisten bouwden eerder een midgetgolfbaan op Bonaire, inclusief bar en snackbar. Vanzelf ging dat allemaal niet. De overheid bleek niet al te toeschietelijk op vergunningengebied en dan was er ook nog eens gedoe over de erfgrens. Op SBS 6 is vanaf deze week te zien hoe het hen nu vergaat. De Ik vertrek-aflevering over hun eerste Bonairiaanse avonturen staat op NPO, bekijk ze hier terug.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 1. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden