Kijk Digitaal: Leven in de rimboe en Langs Romeinse wegen

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 5:

De slachtoffers van Holleeder

Willem Holleeder is een gewild gespreksonderwerp aan de tafels van De wereld draait door, Jinek en Boulevard. Ook vliegen de boeken over de crimineel over de toonbank en is de serie over zijn leven een hit op RTL 4 en Videoland. Dit on-demandkanaal van RTL brengt nu ook nog een documentaire over hem. John van de Heuvel volgde voor Moorddossier Holleeder de afgelopen maanden nabestaanden van zijn slachtoff ers. Aan het woord komen onder anderen April van der Bijl, dochter van de vermoorde café-eigenaar Thomas, en Sonja Holleeder. Zij is niet alleen Willems zus, maar ook de weduwe van Cor van Hout.

Nieuw leven in Genua

Rick Nieman maakt met Langs Romeinse wegen een documentaireserie over verschillende aspecten van de Italiaanse samenleving, zoals vrouwenrechten en politiek. En vluchtelingen, een heet hangijzer. Ilja Leonard Pfeijff er maakte eerder de vierdelige reeks Via Genua over de Italiaanse vluchtelingenproblematiek. De schrijver woont al jaren in de Noord-Italiaanse stad en ziet die veranderen door de vele, vaak Afrikaanse migranten die ernaartoe zijn getrokken. De nieuwe Italianen wonen daar in het oude centrum van de stad, waar ze, zo goed en zo kwaad als het gaat proberen samen te leven met de oorspronkelijke Genuezen. Zoek op NPOstart.nl naar ‘Via Genua’.

De dag dat Kennedy werd vermoord

22 november 1963 komt deze week aan bod in De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie. Inderdaad, dat is de dag dat iemand de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas doodschoot. Coen Verbraak maakte eerder een documentaire over deze zwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis. Hij haalt met politici, schrijvers en andere bekende Nederlanders herinneringen op aan deze dag. Onder anderen Youp van ’t Hek, Maarten van Rossem en Jan Marijnissen komen aan het woord over de populaire president en de tijd die hij symboliseerde. Zoek op NPOstart.nl naar ‘De dag dat Kennedy werd vermoord’.

Hoe gaat het met de haaien?

Gordon Buchanan reist in de eerste aflevering van zijn natuurdocumentaireserie Leven in de rimboe naar de Salomonseilanden, waar hij het haaienvolk de Owarigi ontmoet. De natuurfi lmer ziet dat het niet goed gaat met de dieren, iets wat Menno Bentveld eerder in Vroege vogels ook al opmerkte. De presentator reisde naar de Nederlandse Antillen en liep mee met de organisatie Save Our Sharks. In deze haaienspecial voorziet hij een enorme tijgerhaai van een zender en helpt hij een mangrovebos te planten, de plek waar de dieren eieren leggen. Zoek op NPOstart.nl naar ‘haaienspecial’.