Kijk Digitaal: Le bal des folles en Oorlog in je lichaam

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 37:

Toen de Twin Towers instortten

Twintig jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door terreuraanslagen met de meeste dodelijke slachtoffers ooit op Amerikaans bodem. In 2016 nam regisseur Roel van Dalen enkele Nederlandse New Yorkers terug naar de fatale dag waarop de torens van het World Trade Center instortten. Jurriaan Veth was manager van het panoramadek van de Twin Towers, maar overleefde de aanslag door stom toeval. Fotograaf René Clement haastte zich na de eerste berichten naar de rampplek, terwijl journalist David Hammelburg vechtend tegen de emoties verslag deed van het drama. Bekijk het hier. 

Spannend kostuumdrama

De eerste Franse original van Amazon Prime Video is een project van actrice Mélanie Laurent. Ze schreef mee aan het scenario naar het gelijknamige boek van Victoria Mas, regisseerde de film en speelt een van de hoofdrollen. Le bal des folles, een kostuumdrama met thrillertrekjes, speelt zich af in het Parijs van de negentiende eeuw, waar opstandige vrouwen maar al te vaak werden opgesloten in het psychiatrische ziekenhuis Salpêtrière van dokter Charcot. Een van deze vrouwen is Eugénie (Lou de Laâge), die met de hulp van verpleegster Geneviève (Laurent) probeert te ontsnappen. Vanaf 17 september op Amazon Prime Video.

Loes Luca: actrice en mantelzorger

In de nieuwe dramaserie Maud & Babs speelt Loes Luca een moeder die aan alzheimer lijdt en afhankelijk wordt van de mantelzorg van haar dochter. De actrice kent deze situatie maar al te goed, want jarenlang zorgde ze zelf voor haar eigen dementerende moeder Ida. Ze vertelt erover in een aflevering van Volle zalen. Met presentator Cornald Maas bezoekt ze Ida in het verpleeghuis, waar moeder en dochter samen liedjes zingen voor de bewoners. Ook vertelt Luca over haar hang naar vrijheid en avontuur en gaat ze in Engeland op bezoek bij haar eigen dochter. Kijk het hier terug. Zie ook pagina 38 in de papieren gids.

Podcast: Oorlog in je lichaam S2

Nadat zijn vrouw Sigrid uitgezaaide borstkanker bleek te hebben, stond oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in de podcast Oorlog in je lichaam stil bij de strijd tegen de ziekte. Een jaar later is het tijd voor een update. In het tweede seizoen vertelt Melissen hoe het gaat met Sigrid en haar moeder Sjan, die de diagnose longkanker kreeg. Dj Ruud de Wild vertelt over de impact van zijn darmkanker, en daarnaast onderzoekt de podcast het verhoogde risico op kanker voor de omwonenden van Tata Steel in IJmuiden. De nieuwe afleveringen van Oorlog in je lichaam zijn te horen via de podcastdiensten en op www.nporadio2.nl/podcasts/oorlog-in-je-lichaam.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.