Kijk Digitaal: Leven met COPD en Project Rembrandt

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 4:

Leven met COPD

Deze week vragen bekende Nederlanders als Jan Smit en Angela Groothuizen in de muzikale show Ademnoot aandacht voor longziektes. Ziektes als astma en COPD zijn niet zichtbaar, maar hebben wel degelijk grote invloed op het leven van patiënten. Dat is duidelijk te zien in de minidocumentaire Benauwd van het Longfonds. Aan het woord hierin komt Lia Breed. Zij was bijzonder opsporingsambtenaar bij de politie, maar kreeg zo veel last van haar COPD dat ze twee maanden voor haar pensioen moest stoppen met werken. Lia vertelt in de minidocumentaire over wat de ziekte met haar leven heeft gedaan. Zoek op YouTube naar ‘Longfonds Benauwd’.

Rembrandt en ik

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn stierf. Televisiemakers laten dit niet onopgemerkt voorbijgaan en er starten deze week daarom maar liefst twee programma’s over de schilder: de documentairereeks Six over Rembrandt en schildertalentenjacht Project Rembrandt. Acht jaar geleden zond de NPO een dramaserie over hem uit, getiteld Rembrandt en ik. De serie portretteert de schilder door de ogen van vier belangrijke mensen uit zijn leven: jeugdvriend Jan Lievens, zijn grote liefde Saskia van Uylenburgh, collega en rivaal Govert Flinck en dochter Cornelia. Met Dragan Bakema en Michiel Romeyn (foto) in de titelrol. Zoek op NPOstart.nl naar ‘Rembrandt en ik’.

Het vergeten getto

27 januari 1945 kwam er een einde aan een gruwelijk hoofdstuk uit de wereldgeschiedenis toen de geallieerden Auschwitz bevrijdden. Om deze gebeurtenis te herdenken, staat Nederland elke laatste zondag van januari stil bij de Holocaust. Ook in ons land werden Joden gedeporteerd en opgesloten. Bijvoorbeeld in Asterdorp, een ommuurde wijk in Amsterdam-Noord, gebouwd om ‘asocialen’ mores te leren. Vanaf 1942 brachten de nazi’s honderden Nederlandse Joden naar de buurt. Weinigen overleefden de oorlog. In de documentaire Het vergeten getto komen overlevenden aan het woord over hun leven in Amsterdam-Noord. Zoek op NPOstart.nl naar ‘Het vergeten getto’.

De favoriete actrice van prins Harry

Of Suits de favoriete serie van de Britse prins Harry is, dat weet eigenlijk niemand. Dat zijn favoriete actrice erin meespeelt is wel een feit: zijn vrouw Meghan Markle werd bekend dankzij de advocatenserie. Inmiddels is ze gestopt met acteren, maar in het zesde seizoen van de reeks is haar personage Rachel nog te zien. Netflix maakt vanaf 25 januari nieuwe afl everingen beschikbaar. In aflevering elf van seizoen zes komt Mike eindelijk vrij, maar hij merkt dat het voor iemand met een strafblad moeilijk is om werk te vinden. Verder krijgt Rachel te horen dat een advocaat beter geen relatie met een crimineel kan hebben .