Kijk digitaal: Roland Garros-finalist Martin Verkerk wandelt

NCRV-gids zet wekelijks de leukste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

Martin Verkerk na Roland Garros

Het grootste graveltoernooi van het jaar staat vanaf 28 mei op de kalender. Vorig jaar haalde Kiki Bertens op het Parijse gravel van Roland Garros de halve finales en de Nederlandse tennisfans hopen op een herhaling van dit kunststukje. Bertens is niet de eerste landgenoot die een topprestatie leverde op de Franse Open: Martin Verkerk deed het in 2003 zelfs nog een stapje beter. De Leiderdorper haalde de finale, maar dat was wel meteen zijn laatste topprestatie. Hardnekkige blessures, de ziekte van Pfeiffer en een depressie zorgden ervoor dat hij dik vijf jaar later gedesillusioneerd een einde aan zijn carrière maakte. Sander de Kramer sprak in 2014 in De wandeling met hem over de meedogenloze kant van de topsport. Het interview is hier terug te zien op NPO.nl.

Turkije door Turks-Nederlandse ogen

De avonturen van Özcan Akyol in Turkije zijn vanaf 28 mei te zien in de reeks De neven van Eus. De schrijver is niet de eerste Turkse Nederlander die daarnaartoe gaat om zo een portret van het land te schetsen: Inci Lulu Pamuk deed dat ook voor Tante in Turkije. Daarin sprak ze Turkse Nederlanders die op familiebezoek gingen. In de eerste aflevering interviewt ze twee zussen die samen vakantie vieren in de badplaats Bodrum en een man die in Nederland werkloos was, maar het in Turkije tot burgemeester wist te schoppen. De reeks vindt u hier op NPO.nl.

Wie was wie in de Gouden Eeuw?

Professor Frans Grijzenhout probeert in Kunstraadsels nog niet eerder opgeloste mysteries over schilderijen uit de Gouden Eeuw op te helderen. De resultaten van zijn speurtocht deelt hij in dit nieuwe programma, vanaf donderdag 1 juni op NPO 2. De NTR maakte eerder een documentairereeks over de periode waaruit de schilderijen stammen. In De Gouden Eeuw onder meer aandacht voor Elsje, de hoofdpersoon van een Rembrandttekening. Ook spreekt Hans Goedkoop de familie Six, van wie de voorvaderen ook door Rembrandt zijn geschilderd. De hele reeks is hier terug te zien op NPO.nl.

De terreur van Frank Underwood

Als iemand over lijken gaat om de macht te veroveren, is het Frank Underwood wel. In het vijfde seizoen van de Netflix-serie House of cards laat de president er geen misverstand over bestaan: alleen hij weet wat goed is voor Amerika. Een jaar moesten fans van de politieke drama­serie kauwen op de cliffhanger van het vierde seizoen. Frank Underwood (Kevin Spacey) en zijn vrouw Claire (Robin Wright) hadden jaren toegewerkt naar hun gezamenlijke doel: samen het Witte Huis bestieren. Daar zaten ze dan, samen aan tafel en recht de camera in kijkend. “Ik zwicht niet voor terreur, ik maak terreur”, zei Frank nadat het echtpaar een einde had laten maken aan een gijzeling door een extremistische beweging. In de trailer van het nieuwe seizoen, dat op 30 mei start, is het toekomstplan van de Underwoods duidelijk. De komende jaren willen ze elkaar afwisselen als presidenten van de VS. De vraag is of dit zo makkelijk zal gaan. Gedurende de afgelopen jaren zijn er altijd tegenstanders geweest die Franks plannetje doorzagen. Zowel Kevin Spacey als Robin Wright werd de afgelopen jaren onderscheiden met een Golden Globe en de Netflix-serie won diverse Emmy’s. Te zien op Netflix.