Kijk Digitaal: Shetland en Kopspijkers

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 49:

Criminelen blikken terug

Een blinde vlaag van woede en tien messteken leverden de jonge straatrover Wesley Zippro bijna twee decennia in gevangenissen en tbs-klinieken op. Voormalig drugsbaron Joop Gottmers verdiende naar eigen zeggen tienduizenden euro’s per uur, totdat concurrenten zijn eenjarige dochtertje in handen kregen en haar een pistool tegen het hoofd hielden. De twee heel verschillende criminelen en vier van hun collega’s komen aan het woord in de nieuwe podcastreeks Daders. De hoofdpersonen leggen uit wat hen dreef, hoe ze terugkijken op hun misdaden en hoe het nu met hen is. Daders is te downloaden via Radio1.nl/podcasts.

Treinen langs steile hellingen

Een witte Kerst is tegenwoordig een zeldzaamheid in Nederland, maar in Tirol is een winters sneeuwlandschap de gewoonste zaak van de wereld. Dit blijkt in de Rail away-aflevering die van Kitzbühel naar Mayrhofen leidt. De trein trekt traag langs de steile hellingen naar station Hahnenkamm, een berg bekend van de skiwedstrijden. De reis voert verder langs pittoreske wintersportdorpjes en besneeuwde vergezichten naar het mooie Jenbach. Hier is een overstap op de Zillertalbahn, een toeristentrein die over een smalspoor rijdt uit 1902. De eindbestemming is de wintersportplaats Mayrhofen. Bekijk de aflevering hier

Legendarisch: Kopspijkers

Deze week nog één keer terug van weggeweest: het legendarische Kopspijkers. Jack Spijkerman had in het tienjarig bestaan van het zaterdagavondprogramma een grote invloed op de samenleving. Han Peekel maakte eerder een TV monument over de show. Daarin onder meer veel beelden van het cabaret, waarin als actuele BN’ers geschminkte grappenmakers – van Emile Ratelband tot Nelson Mandela tot koningin Beatrix – op satirische wijze het nieuws onder de loep namen. Verder komen er mediadeskundigen aan het woord en natuurlijk Spijkerman zelf. Bekijk hier de uitzending.

Shetland seizoen 5

Het vijfde seizoen van Shetland begint wanneer een onderarm aanspoelt op de ruige kust van de gelijknamige eilandengroep. De vingertoppen zijn verwijderd, vingerafdrukken afnemen is dus onmogelijk. Onderzoek in het laboratorium wijst uit dat de moordenaar het lichaam van zijn slachtoffer heeft opgelost in een chemisch goedje. Rechercheur Jimmy Perez (Douglas Henshall) onderzoekt de zaak en komt erachter dat de arm bij een Nigeriaanse jongeman hoort. Voor hij het weet zit hij tot over zijn oren in een complexe zaak rond drugs- en mensensmokkel. Het vijfde seizoen van de misdaadserie staat vanaf 13 december op NPOStart.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 49. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden