Kijk Digitaal: Sonneveld en Tom Egbers

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 47:

100 jaar Sonneveld

Vorig jaar prijkte ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld op de eerste plaats van de Evergreen Top 1000 en de kans is groot dat deze klassieker ook dit jaar hoog in de nostalgische muzieklijst staat. Twee jaar geleden stonden de media uitgebreid stil bij de honderdste geboortedag van de cabaretier en kleinkunstenaar. Richard Groenendijk schetst in een vierdelige reeks het leven van zijn grote voorbeeld, van zijn jonge jaren via zijn glorietijd in het Amsterdamse Nieuwe DeLaMar Theater tot zijn voortijdige dood. De reeks 100 jaar Sonneveld is hier te zien. Zie ook pagina 36 in de papieren gids.

Rondje Ierland

Tom Egbers reist vanaf deze week door het land van zijn vroege voorouders voor Toms Ierland. Hij is niet de eerste BN’er die het groene eiland opzoekt; ook Nick & Simon gingen er samen met hun producer Kees Tol al eens naartoe. Het muzikale groepje Volendammers focust zich in hun programma The dream vooral op de Ierse muziek, maar ook andere aspecten van de Ierse cultuur komen aan bod. Zo wagen ze zich tussen het zingen door aan een potje Gaelic football. Of de zangers na afloop van deze ruige volkssport al hun tanden nog hebben is hier te zien. Zie ook pagina 6 in de papieren gids.

Verleidelijke vogeldans

Sommige vogelsoorten nemen de paringsdans hartstikke serieus, zo blijkt in Dancing with the birds. Deze natuurdocumentaire van Netflix volgt bijvoorbeeld de mannetjesprieelvogel, die om een partner te vinden een ronduit artistieke broedplaats bouwt. De takjes versiert hij met stukjes mos, of een bepaald type bloemblaadjes. Andere vogels proberen een wijfje te lokken met danspasjes. Zoals de wimpeldrager, een paradijsvogelsoort die verleidelijk met uorescerend blauwe wenkbrauwveren wappert die een keer of drie zo lang zijn als hijzelf. De manakin voert met andere mannetjes zelfs hele groepschoreografieën uit om de andere sekse naar zijn takje te lokken. De Britse duizendpoot Stephen Fry verzorgt de voice-over.

Nieuw: The Irishman

Al Pacino en Robert De Niro danken veel van hun roem aan de legendarische Godfather-cyclus. 45 jaar nadat ze elkaars tegenspeler waren in The Godfather: Part II staan ze andermaal tegenover elkaar in een maffia film. The Irishman vertelt het verhaal van veteraan Frank Sheeran (De Niro), die na de Tweede Wereldoorlog aan de slag gaat als huurmoordenaar. Hij blikt als oude man terug op zijn criminele carrière, en dan in het bijzonder op zijn betrokkenheid bij de ontvoering van vakbondsleider Jimmy Hoffa (Pacino). Martin Scorsese regisseert de film, die vanaf 27 november te zien is bij Netflix.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 47. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden