Kijk Digitaal: Stad in oorlog en Incognito

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 6:

De eerste advocate van Italië

“Als God had gewild dat je advocaat zou worden, zou je geen vrouw zijn.” Dat zegt een vrouw tegen het hoofdpersonage van de nieuwe Italiaanse Netflixserie La legge di Lidia Poët. De serie vertelt het waargebeurde verhaal van Lidia Poët, de eerste vrouwelijke advocaat van Italië. Eind negentiende eeuw verklaart de rechtbank van Turijn de inschrijving van Lidia in het register van advocaten als onwettig. Ze kan haar beroep niet uitvoeren omdat ze een vrouw is. Lidia geeft niet op. In dit historische drama onderzoekt ze moorden terwijl ze vecht om jurist te mogen worden. De zesdelige serie staat vanaf 15 februari op Netflix.

Stad in oorlog

Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Het team van VPRO-radioprogramma Bureau buitenland brengt daarom de podcast Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur uit. Ze doen uitgebreid verslag van de impact en betekenis van de oorlog in de stad Charkiv, dat vlak bij Rusland ligt. De stad zelf is de verteller van het verhaal, waarbij presentator Sophie Derksen de stem van de stad vertolkt. Portretten en anekdotes van inwoners worden ingebed in een landschap van klanken van de stad. De vierdelige podcastserie brengt het wereldnieuws daarmee terug tot menselijke maat.

Nieuw, spannend Nederlands drama

Videoland heeft al een aantal populaire misdaadseries laten maken, zoals Mocro maffia, Judas en Sleepers. Hun nieuwe serie Incognito valt in datzelfde straatje. Dragan Bakema (foto) speelt undercoveragent Felix die infiltreert in het leven van Lize, gespeeld door Melody Klaver. Lize lijkt een doodnormale vrouw, maar het vermoeden bestaat dat ze een gevaarlijke topcrimineel is. Maar heeft Felix wel de juiste motieven voor zijn levensgevaarlijke zoektocht naar de waarheid? Hij wordt steeds meer geteisterd door demonen uit zijn verleden. De thrillerserie werd geregisseerd door Thomas Korthals Altes (Swanenburg). De hele serie staat vanaf 17 februari op Videoland.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 6. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.