Kijk Digitaal: Thanksgiving Day en Omstreden toernooien

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 47:

De ommezwaai

Toen Sander Heijne negen jaar was, hoorde hij voor het eerst over het broeikaseffect. Nu hij zelf vader is moet de journalist constateren dat er de afgelopen dertig jaar veel te weinig is ondernomen om klimaatverandering te beteugelen. Daarom gaat hij in de zesdelige podcast De ommezwaai in gesprek met bestuurders, politici en ondernemers die na lang aarzelen het roer hebben omgegooid en vergroening topprioriteit hebben gemaakt. In de eerste aflevering spreekt hij met een topman van Tata Steel, misschien wel het meest vervuilende bedrijf van Nederland. Luister op www.nporadio1.nl/podcasts

In het kielzog van de Mayflower

Op de vierde donderdag van november viert Amerika Thanksgiving Day. Deze traditie gaat terug naar de tijd van de Pilgrim Fathers, die in 1620 de eerste succesvolle Europese nederzetting stichtten aan de kust van Massachusetts waar ze in november 1621 een geslaagde maisoogst vierden. Over deze ontstaansgeschiedenis van de hedendaagse VS maakte Leo Blokhuis de vijfdelige serie In het kielzog van de Mayflower. Voor de indianen met wie de kolonisten de eerste Thanksgiving vierden werd het een feestmaal met een bittere nasmaak. Voor hen is de vierde donderdag van november een dag van nationale rouw.

Meer omstreden toernooien

Op weg naar het WK voetbal maakt Andere tijden sport drie nieuwe afleveringen. Tegelijkertijd is online Omstreden toernooien te zien. Deze serie laat zien dat het WK in de Golfstaat niet het eerste sportevenement is dat gemengde gevoelens oproept bij mensenrechtenorganisaties, journalisten en sporters. Eerdere toernooien met een zwart randje waren de Olympisch Spelen in 1936 in het Berlijn van Adolf Hitler, en het WK voetbal van 1978 in het Argentinië van dictator Videla. Veel deelnemende landen kregen achteraf spijt. Staat dat met het WK in Qatar opnieuw te gebeuren? Kijk Omstreden toernooien op www.youtube.com/AndereTijdenNTR

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.