Kijk Digitaal: The Survivor en De onbekende Cruijff

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 18:

Een vergeten oorlogsverhaal

Het is niet goed meer voor te stellen, maar ooit vocht Rusland voor de bevrijding van Europa. Russische soldaten die zich in de Tweede Wereldoorlog overgaven aan de Duitsers werden ingezet als dwangarbeiders. Zo kon het gebeuren dat een groep Sovjetsoldaten in Assen belandde. Na de bevrijding ving de bevolking hen op, maar in het najaar van 1945 kwam de Russische militaire politie de mannen alsnog ophalen: Sovjetleider Jozef Stalin beschouwde soldaten die zich gevangen lieten nemen als landverraders. De documentaire De Russen van Assen vertelt hun nauwelijks bekende verhaal.

Overleven door te boksen in Auschwitz

De Joods-Poolse Harry Haft werd in 1942 opgesloten in Auschwitz. Hij overleefde het vernietigingskamp door bokswedstrijden te vechten tegen zijn medegevangenen, ter vermaak van de Duitse kampleiding. Het levensverhaal van Haft is het onderwerp van de filmbiografie The Survivor. Ben Foster (Hell or High Water) speelt de rol van Haft, die na de oorlog een carrière begint als profbokser. Door de publiciteit te zoeken hoopt hij zijn vriendin van voor de oorlog terug te vinden. The Survivor, geregisseerd door Barry Levinson (Rain Man), sloeg de Nederlandse bioscopen over, maar is vanaf 3 mei te zien op Netflix.

Luister naar de onbekende Cruijff

De makers van Andere tijden sport zijn nog lang niet uitgepraat over Johan Cruijff. Naar aanleiding van de 75e geboortedag van Nederlands grootste voetballer aller tijden buigen ze zich over enkele sleutelmomenten in zijn leven. Waarom maakte de Ajacied de overstap naar Feyenoord en wat had een Belgische club daarmee te maken? En wat is het verhaal achter de fluwelen revolutie bij Ajax in 2011? Ook onderzoeken de makers de gewapende overval op de familie Cruijff in 1977. Beluister De onbekende Cruijff op www.nporadio1.nl of via de bekende podcastplatforms.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 18. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.