Kijk digitaal: Thuis meespelen in de Weet Ik Veel-app

NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 3:

Weet ik veel?

Wie ontdekte Paaseiland en van welke band was Phil Collins de zanger? Linda de Mol test in het nieuwe seizoen van Weet ik veel de parate kennis van BN’ers en studenten, maar ook kijkers thuis kunnen – live – meedoen. Via de app mogen ze antwoord geven op de vijftig vragen over muziek, geschiedenis, wetenschap en sport. En dat kan behoorlijk lucratief zijn, want vijftien thuisspelers winnen een laptop en een speler met een topscore maakt kans op een fiks bedrag, soms zelfs duizenden euro’s. De gratis app is te vinden in de Apple Store (iPhone en iPad) en Google Play (Android).

Moszkowicz blikt terug

Deze week te gast in Klasgenoten: Bram Moszkowicz. Viktor Brand gaat met hem terug naar de schoolbanken. Wat voor anekdotes hebben Brams oud-klasgenoten in petto over de middelbareschooltijd van de oud-jurist? Moszkowicz mag al een tijdje niet meer als advocaat werken, maar dat betekent niet dat hij stilzit. In 24 uur met vertelde hij twee jaar geleden aan Theo Maassen over datgene wat hem destijds bezighield: zijn roman Maffiamaat. Ook blikt hij terug op de turbulente tijd waarin hij uit zijn ambt werd gezet. De uitzending is hier terug te zien op NPO.nl.

Hyena’s op het ijs

Niet alleen de langebaanschaatsers, maar ook de shorttrackers doen een gooi naar het goud tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang. Want Nederland is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een grootmacht op de korte baan. KPN presenteert – het gratis kanaal voor KPN-klanten – volgt toppers Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting en Jorien ter Mors in aanloop naar de Winterspelen. Bondscoach Jeroen Otter legt uit wat de sport zo mooi maakt: “Elke topshorttracker die dat veld ingaat, is een overlever. Er staan vijf, zes hyena’s om hem heen en hij moet zorgen dat hij er zonder kleerscheuren uitkomt.” De documentaire Hyena’s op het ijs staat vanaf 19 januari ook op kpn.com/ presenteert en Schaatsen.nl.

 

Op goed geluk

Een grote mond, maar een klein hartje, dat geldt niet alleen voor de presentator Gordon van de nieuwe reeks Op goed geluk, maar ook voor zijn voorganger Carry Tefsen. De actrice, destijds vooral bekend als Mien Dobbelsteen uit de comedyserie Zeg ’ns Aaa, stond drie decennia geleden de kandidaten in het datingprogramma met veel warmte en liefde bij. Op YouTube is een aflevering te zien waarin studente Muriël moet kiezen tussen een boer, een kok en een docent. Ook komen de stellen uit de vorige aflevering terug. Kandidaten Annette en Ben vertellen hoe ze het samen hebben gehad in Egypte. Is er een vonk overgesprongen tussen de piramides?