Kijk Digitaal: Time en Gronings gas: Gewonnen of verloren?

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 28+29:

Luchtig kostuumdrama naar het boek van Jane Austen

Zeven jaar nadat ze hun verkering hebben verbroken, zien Anne Elliot en kapitein Frederick Wentworth elkaar weer terug. Krijgt hun romance een nieuwe kans nu ze beiden wat ouder en wijzer, maar nog steeds vrijgezel zijn? Persuasion was het laatste boek dat Jane Austen voltooide. Het werd al vaker verfilmd voor tv en het witte doek, en heeft na ruim twee eeuwen nog niets van zijn charme verloren. Dit keer spelen Dakota Johnson (foto) en Cosmo Jarvis de hoofdrollen in een filmversie, met de Britse theaterregisseur Carrie Cracknell aan het roer. Het luchtige kostuumdrama Persuasion staat vanaf 15 juli op Netflix.

Gronings gas

De aardgasbel onder de bodem van Slochteren bracht ons land rijkdom, maar is uitgegroeid tot hoofdpijndossier. Voordat eind deze maand de parlementaire enquête naar de aardgaswinning van start gaat, onderzoekt de podcast Gronings gas: Gewonnen of verloren? verschillende facetten van de Groningse gaswinning. NOS-journalisten Heleen Ekker en Reinalda Start hebben zich al jaren verdiept in het onderwerp en vertellen over overheidsbelangen, de rol van multinationals en het leed van bewoners in het aardbevingsgebied. Vanaf 10 juli te beluisteren op www.nporadio1.nl of via de bekende diensten.

Kopzorgen achter de tralies in Time

Mark Cobden is niet onschuldig als hij in de cel belandt, maar hij is ook niet zo’n geharde crimineel als de rest van de gedetineerden. Hij gaat een moeilijke tijd tegemoet. Cipier Eric McNally lijkt steun te bieden, maar heeft zelf zo zijn kopzorgen. De Britse gevangenisserie Time is rauw, grimmig en bij vlagen hartverscheurend. Naast het razendknappe scenario van Jimmy McGovern (Cracker) zijn er de geweldige vertolkingen van hoofdrolspelers Sean Bean (foto, links) en Stephen Graham als de gevangene en de bewaker. De drie delen van Time staan vanaf 6 juli op NPO Plus. Een tweede seizoen is in productie.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 28+29. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.