Kijk digitaal: De Vierdaagse achter de schermen

NCRV-gids zet wekelijks de leukste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

Een wandeling achter de schermen

Van 18 tot en met 21 juli staat Nijmegen in het teken van de Vierdaagse. De 101e editie van het wandelevenement, om precies te zijn. Ter ere van de jubileumtocht van vorig jaar namen documentairemakers een kijkje achter de schermen bij het evenement. Een tocht door de tijd legt de nadruk op de enorme logistieke operatie die nodig is om het succesvol te laten verlopen. Want honderdduizenden gasten uit binnen- en buitenland van eten, drinken en slaapplaats voorzien in een middelgrote stad, dat vergt nogal wat van Nijmegen en zijn inwoners. De documentaire is hier te zien op NPO.nl.

Collectieve rouwverwerking

17 juli 2014 is een zwarte dag in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Op die datum werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines uit de lucht geschoten boven Oost-Oekraïne. Aan boord veel Nederlanders die voor het grootste deel op weg waren naar een vakantieadres in het Verre Oosten. Het land was wekenlang van slag door het nieuws en nog steeds zorgt de vliegramp voor veel emoties. Michiel van Erp vroeg zich af wat het collectieve medeleven doet met mensen die een of meerdere dierbaren hebben verloren. Hoe voelt het om als nabestaande getroost te worden door de premier of door het koningspaar? In MH17: Het verdriet van Nederland portretteert Van Erp slachtoffers, nabestaanden en mensen die op een andere manier bij de ramp waren betrokken. Bekijk de documentaire hier via NPO.nl.

Ook in de zomer naar de kerk

Ook in vakantietijd hoeft u de preken van uw vertrouwde dominee niet te missen. Want of u nu op de camping staat, in een hotelletje in het buitenland verblijft of wellicht thuisblijft: via Kerkomroep.nl maakt u de vieringen van kerken door het hele land mee. Op de (vernieuwde) site zoekt u per plaats, provincie of kerkgenootschap. Ook kunt u aanvinken of u een dienst met beeld wil, want bij sommige kerken is niet alleen meeluisteren, maar zelfs ­ al dan niet live ­ meekijken mogelijk. Met Kerkomroep.nl is het ook mogelijk om een keer een dienst uit een andere gemeente te beluisteren.

Ruige kusten, ruige moorden

Hoe klein en vredig Aberystwyth ook lijkt, ook in dit stadje aan de westkust van Wales is het in Hinterland moord en doodslag wat de klok slaat. Gelukkig is daar Tom Mathias, een speurder van het gekwelde soort, die samen met zijn collega Mared de vaak ingewikkelde moordzaken tot een goed einde probeert te brengen. Op NPO 1 zijn vanaf deze week nieuwe afleveringen te zien. De eerste twee seizoenen staan op Netflix. Daarin krijgt Mathias onder meer een ingewikkelde zaak rond een doodgeslagen boer van middelbare leeftijd op zijn bordje. Het motief voor de moord ligt ver terug in de tijd.