Kijk Digitaal: Ze weten alles van je en De slavernij

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 26+27:

Waargebeurd verdwijningsdrama

In 2018 verdween de Nederlandse cyberexpert Arjen Kamphuis tijdens een vakantie in Zweden. De politie concludeerde dat hij om het leven kwam bij een kajakongeluk, maar zijn lichaam is nooit gevonden. De nieuwe serie Ze weten alles van je balanceert op de grens van documentaire en misdaaddrama en volgt onderzoeksjournalist Nadia (Charlie Chan Dagelet), die wil uitzoeken wat er met Kamphuis is gebeurd. Had zijn verdwijning te maken met zijn kritiek op de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en zijn kennis van geheime informatie? Of heeft hij zijn dood in scène gezet om te kunnen onderduiken? Vanaf 29 juni op Videoland.

De slavernij wordt niet vergeten

De viering van Keti Koti (‘de ketenen gebroken’) staat elk jaar in deze periode stil bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. De slavenhandel en slavernij in de koloniën is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis die nooit mag worden vergeten. In de vijfdelige documentaireserie De slavernij vertellen Daphne Bunskoek en Roué Verveer dat slavernij een fenomeen van alle tijden is, maar industriële vormen aannam met de Nederlandse trans-Atlantische slavenhandel. De serie laat zien hoe die ontstond en hoe de gevolgen tot in het heden doorwerken. Bekijk de serie hier.

Volksliedjes

De tekst van een oud volksliedje kan een unieke inkijk geven in vervlogen tijden. In de podcast Lagelieder laten Michiel van de Weerthof en Lot Broos zich inspireren door het werk van Ate Doornbosch, die halverwege de twintigste eeuw door Nederland trok om volksliedjes op te nemen voordat ze zouden verdwijnen. De podcast haalt in elke aflevering een ander liedje tevoorschijn, soms komisch, soms luguber en dan weer ondeugend. Luister op www.nporadio5. nl of via podcastdiensten.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 26+27. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.