KijkDigitaal: Baardmannetjes & Our planet

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 13:

Met de taxi door Polen

Vijf afleveringen lang reist Dore van Duivenbode voor het reisprogramma Moja Polska door het land van haar moeder. De half-Poolse presentatrice komt geregeld voor verrassingen te staan. Dat gold zeker ook voor Fons de Poel toen hij voor Fons bij de buren met een taxichauffeur door het land trok. “Tadeusz, bevrijd me van mijn vooroordelen”, verzoekt hij zijn chaufferende gastheer –een voormalig vrachtwagenchauffeur in Nederland – tijdens zijn reis. Fons gaat volksdansen, bezoekt een historisch carnaval en gaat naar de belangrijkste toeristische bestemming van het land, wrang genoeg voormalig concentratiekamp Auschwitz. Kijk het hier terug.

Wild op de Veluwe

Vanaf deze week op tv: de documentairereeks Wild op de Veluwe, over de dierlijke bewoners van het Gelderse natuurgebied. Aan bod komen onder meer vossen, edelherten en wilde zwijnen. De appelvink blijft buiten beschouwing, maar dat is in de serie Baardmannetjes wel even anders. Daarin gaan Hans Dorrestijn en Nico de Haan op zoek naar dit diertje, dat rondfladdert in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Slechts 20 centimeter groot, maar een echte krachtpatser. Hij heeft maar liefst 50 kilo drukkracht in zijn snavel en vermorzelt met gemak kersenpitten, eikels en beukennoten. Maar kunnen de bebaarde vogelspotters hem ook vinden? Zie de uitzending hier terug.

Uithoeken van de aarde

Afgelegen ijskappen, vergeten wouden en de bodem van de oceaan: Our planet zoomt in op uithoeken van de aarde die nog niet eerder in beeld waren. De achtdelige documentairereeks duikt onder de zeespiegel om walvissen te volgen, heeft beelden van een olifantenfamilie die over een dorre vlakte trekt en van wilde orang-oetans, in de dichte wouden van Indonesië. Twee zaken vallen op: de beelden zijn gefilmd met 4K-camera’s, die ook voor bioscoopfilms worden gebruikt. En: de voice-over is van David Attenborough, de 92-jarige bioloog die hoofdzakelijk in BBC-producties te horen is. Vanaf 5 april op Netflix.

Nieuw Zweeds drama

Maja Nordberg is een doorsnee, redelijk populaire middelbare scholiere. Maar door een schietpartij op haar school verandert ze in de meest gehate persoon van Zweden. Hoe het zo ver is gekomen en wat nu precies haar rol is in het dodelijke drama, zijn centrale thema’s van de serie Quicksand. Een grote rol daarin is ook weggelegd voor haar vriendje Sebastian, telg uit een steenrijke familie met veel duistere geheimen. De reeks is gebaseerd op de roman In dromen lieg je niet van Malin Persson Giolito, die drie jaar geleden de verkiezing van Beste misdaadboek van Zweden won. Vanaf 5 april op Netflix.