KijkDigitaal: Ik vertrek & de panda

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 21:

Nieuwe Vakantieman

Vanaf deze zomer heeft tv-kijkend Nederland een nieuwe Vakantieman. Sybrand Niessen treedt in de voetsporen van Frits Bom, die in de jaren 90 furore maakte als strijder voor Nederlandse toeristen in den vreemde. Grappig genoeg blijkt bij het terugkijken van een oude aflevering dat in al die jaren maar weinig is veranderd: een meneer is door een sjoemelende touroperator met zijn gezin in een ongeschikte accommodatie gestopt en wil zijn geld terug. De expert legt uit hoe hij dat moet aanpakken. Verder informatie en het befaamde landenspel, waarvoor kijkers kunnen inbellen om een reis te winnen.

Eigen serie voor Ik vertrek-deelnemers

Erica en Martien Meiland zijn misschien wel de opmerkelijkste deelnemers uit de geschiedenis van Ik vertrek. De twee gingen samen met hun twee dochters naar Frankrijk om daar een vervallen kasteel om te toveren tot een chique bed and breakfast. Na hevige heimwee van Erica keerde het gezin met piepende banden terug naar Nederland. Via de site van Ik vertrek hebben de deelnemers de kijkers op de hoogte gehouden van hun bewogen leven, met als opmerkelijke uitkomst: een nieuw huwelijk, een nieuw kasteel en uiteindelijk zelfs een eigen serie op SBS 6: Chateau Meiland. Hun video’s en die van andere deelnemers vindt u hier terug.

Hoe de panda in Nederland kwam

Een speels pandajong is een van de hoogtepunten uit de documentaire Earth van deze week. Kijkers die de zwart-witte beer ook wel eens in het echt willen zien, hoeven sinds een paar jaar niet meer naar het buitenland te reizen. De beren zijn ook in Ouwehands Dierenpark in Rhenen te zien. Al had de komst van de panda’s heel wat voeten in aarde, zo blijkt in Haagse lobby. Onder anderen oud-premier Wim Kok en dierentuindirecteur Robin de Lange leggen uit hoe de beren in Nederland terechtkwamen. Rick Nieman spreekt hen. De aflevering ziet u hier terug.

Veteranen in therapie

Beau van Erven Dorens gaat vanaf deze week voor een nieuwe reeks op pad met veteranen die kampen met een posttraumatische stressstoornis. Hun problemen kwamen eerder aan bod in de documentaire Getekend, veteranen in therapie. Hierin spreekt Coen Verbraak een zestal Nederlandse oud-militairen die ook met deze aandoening kampen. Zijn gesprekspartners waren vaak net achttien toen ze in oorlogsgebieden als Libanon, Bosnië of Afghanistan met de gruwelen van oorlog te maken kregen. Verbraak volgt hen tijdens hun behandeling.