KijkDigitaal: Riphagen en Het was oorlog

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 18:

Riphagen: geen fijne vent

Jeroen van Koningsbrugge schittert als Riphagen in de gelijknamige dramaserie. Een fijne vent was die Dries Riphagen zeker niet. Al voor de Tweede Wereldoorlog maakt hij zich schuldig aan criminele activiteiten. Tijdens de oorlog werkt hij samen met de Duitsers. Zijn taak: de zwarte markt te ontmantelen en Joodse onderduikers op te sporen. De nazi’s belonen hem rijkelijk voor zijn werk, al drukt Riphagen zelf ook nog heel wat geconfisqueerde spullen achterover. Verder speelt hij een rol in het oprollen van verzetsbewegingen. Maar agent Jan van Liempd zit de crimineel op de hielen. Kijk het hier terug.

Helden of schurken

De Tweede Wereldoorlog maakte van gewone Nederlanders helden of schurken, zo blijkt in Het was oorlog. De makers van deze documentaireserie portretteren bijvoorbeeld Joop Hollebrands, een eenvoudige landmeter die tijdens de oorlog met gevaar voor eigen leven geallieerde piloten naar bevrijd gebied roeide. Ook Henk Feldmeijer komt aan bod. Hij zag de Duitse wereldorde als enige toekomst en sloot zich aan bij de Nederlandse SS. Zijn fanatisme was enorm. Onvermoeibaar ging hij het verzet te lijf en zorgde hij ervoor dat er wraak werd genomen voor verzetsacties. Wat dreef deze mannen? Bekijk het hier terug.

Juliana in de oorlog

Prinses Juliana en haar gezin verlieten in 1940 Nederland en leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada. Maar van stilzitten was voor de toekomstige koningin geen sprake, zo blijkt in Juliana in de oorlog. Historicus Jolande Withuis deed onderzoek naar de oorlogsjaren van de Oranjes en laat zien dat Juliana het druk had. Ze reisde de hele wereld over om steun te zoeken voor het door oorlog geteisterde vaderland en raakte bevriend met de Amerikaanse president Roosevelt. Ook inspecteerde ze de troepen en hielp ze het Rode Kruis. De documentaire over de strijdbare prinses is hier te zien.

Kleine vergissing met grote gevolgen

Een kleine vergissing kreeg in de Tweede Wereldoorlog grote gevolgen voor Abraham Prins. De Joodse Amsterdammer stak een park over om een trein te kunnen halen. Dat park was verboden terrein voor Joden, zo liet een overijverige agent hem weten. Hij slingerde Prins op de bon, en dat was voor hem het begin van het einde. Hij overleed uiteindelijk in Auschwitz. Abrahams kleinzoon Marcel Prins wil het trieste levensverhaal van zijn opa te vertellen en maakt een documentaire over hem. Heel bijzonder: hij spreekt hiervoor onder anderen de agent die de bon uitschreef. Bekijk hier de documentaire.