Recensie Mieke: De Hollander van Mathijs Deen

Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken wadloper.

De Hollander****

Matthijs Deen ken ik als een lieve collega van OVT. Er bleek in deze radiomaker ook een schrijver te huizen. Zijn boek De Wadden was een enorm succes, omdat het zo’n fijne mix van geschiedenis en persoonlijke betrokkenheid was.  Je voelde de diepe verbondenheid met dit gebied. Hij schreef ook over de Rijn, maar met zijn eerste thriller keert hij terug naar het Wad. Sommige mensen kunnen met alle genres uit de voeten.

Zoals lezers van deze rubriek wellicht weten ben ik geen groot liefhebber van dit genre, maar toen ik onlangs ’s nachts met Matthijs terugreed in de taxi, nadat hij te gast was in Met het oog op morgen, beloofde ik hem De Hollander te lezen. Dat de Wadden behalve prachtig ook gevaarlijk gebied zijn, wordt meteen duidelijk: het verhaal begint met de vondst van een lijk op het wad, door een Nederlands patrouilleschip.

Het blijkt van een van drie beroemde, ervaren Duitse wadlopers te zijn. Klaus, Peter en Aron hebben hun hele leven al gewacht op een mogelijkheid om naar het Duitse waddeneiland Borkum te lopen, de ‘Mount Everest van de wadloper’. Maar als de situatie dan eindelijk ideaal is, laat Aron verstek gaan, hij is met zijn vrouw in Engeland op vakantie. Raar. Klaus en Peter gingen wel en nu is Klaus dus dood. Peter komt verward aan. Wat is er gebeurd? Klaus heeft een nare wond en die dood lijkt onnatuurlijk. En het zand in zijn oor, is dat wel Waddenzand? Voordat we daar achter zijn is er een hoop gesteggel tussen de Nederlandse en de Duitse autoriteiten, want bij welk land hoort de plek waar het lichaam gevonden is nou eigenlijk?

Ondertussen wordt er door de politie in Cuxhaven een rechercheur naar Delfzijl gestuurd om informeel onderzoek te doen: Liewe Cupido, een Duitser die opgegroeid is op Texel, en daarom door zijn collega’s ‘de Hollander’ wordt genoemd. Een typische thrillerrechercheur: eenzelvig, zwijgzaam, sympathiek, en slim natuurlijk. Hij vraagt zich af hoe hecht het trio eigenlijk was. Waarom ging Aron niet mee als het zo’n ‘once in a lifetime opportunity’ was? Was hij wel in Engeland? Langzaam ontrafelt Cupido wat er gebeurd is en hij komt daarbij in aanraking met allerlei vermakelijke figuren, onder wie forensisch patholoog Derk Wortelboer, die voortdurend Shakespeare citeert. ‘Thou bloodless remnant of that royal blood’ roept hij uit als hij in het gehavende gezicht van het lijk kijkt. Hij speelt de rol van Richard III bij een amateurgezelschap, ’een rol die veel van zijn dagelijks leven heeft overgenomen’ staat er droogjes. Heerlijk.

Wie iets met de dood van zijn vriend te maken heeft, voel je als lezer van tevoren aankomen. Het plot vond ik niet het sterkste punt van het boek, maar ik heb het met veel plezier gelezen, want Deen is een fijne schrijver. Dat er in hem ook een thrillerauteur zit verraste me, en ik heb het idee dat het hier niet bij blijft: er zou wel eens een serie aan kunnen komen, en een nieuw genre: de Waddenthriller.

Uitgeverij Alfabet 256 blz. € 19,99 (e-book € 11,99)