Recensie Mieke: Meneer Wilder en ik van Jonathan Coe

In 1977 gaat Calista op wereldreis. Via de VS komt ze terecht op een Grieks eiland.

Meneer Wilder en ik ****

Jonathan Coe is een oude liefde van me, maar wel eentje die ik heb verwaarloosd. Ik ontdekte hem met Het moordend testament en was onder de indruk van de geestige combinatie van politieke satire en thrillerachtige spanning. Ook volgende boeken las ik nog, maar hoe gaat het soms: er komen anderen die je ook leuk vindt en je laat het erbij zitten. Aan Coe lag het niet, die schreef onverdroten door. 

Meneer Wilder en ik gaat over filmregisseur Billy Wilder, van Sunset Boulevard en Some like ik hot, echte Hollywoodklassiekers. Hij is bezig aan een van zijn laatste films, Fedora, over een Greta Garbo-achtige diva die moeite heeft met ouder worden. Dat geldt ook voor Wilder zelf, de nieuwe generatie (Steven Spielberg!) komt eraan, en het besef dat ‘niemand nog wilde hebben wat hij te bieden had’ dringt moeizaam maar onverbiddelijk tot hem door. De koning van Hollywood moet zich zelfs wenden tot Duitse geldschieters. Voor iemand wiens moeder en familie in de oorlog is uitgemoord, is dat niet niks. Wilder is vóór de oorlog gevlucht uit Oostenrijk, maar zijn Europese wortels verloochent hij niet. Na de oorlog maakt híj́ een voorlichtingsfilm met behulp van de bevrijdingsbeelden van de concentratiekampen.

De 57-jarige Grieks-Engelse Calista, vertelt het verhaal jaren later. Ze is een componist van filmmuziek en moeder van een tweeling die op het punt staat het huis uit te gaan. Dat voert haar terug naar een rondreis die zij in 1976 als meisje van 21 alleen door de VS maakte. Via een toevallig reisgenootje leert ze Wilder kennen, van wie ze nog nooit heeft gehoord. Maar hij is gecharmeerd van haar en vraagt of ze op de set van Fedora, op het eiland Korfoe, als persoonlijk assistent wil tolken.

Ik begrijp wel dat Coe de naiëve Calista, met haar onbevangen blik op het draaien van een film, als tegenhanger gebruikt voor de regisseur op zijn retour. Dat werkt goed, ook de passage die als filmscenario van vijftig bladzijden is geschreven. Groot thema, lichtvoetig gebracht. Typisch Coe. Zo zie je maar dat oude liefde vaak niet roest.

Uitgeverij De Bezige Bij 262 blz. €20,99 (e-book €11,99)