TV toen: Bananasplit

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1980, waarin nietsvermoedende mensen in de maling worden genomen, voorzien van een lachband.

Nietsvermoedend

Je zit in een restaurant. Als eerste krijg je je toetje en vanwege personeelsgebrek vervolgens ook meteen je voor- en hoofdgerecht geserveerd, en alle drankjes die je denkt te gaan drinken en de koffie. Of je werkt in de bouw en krijgt als opdracht met explosieven een gebouw op te blazen door op een knop te drukken. Vervolgens komen er boze mensen naar je toe. Je hebt op de verkeerde knop gedrukt en niet het gebouw, maar de schoorsteen ernaast weggevaagd. Vanaf 1980 zien miljoenen kijkers in Bananasplit filmpjes van nietsvermoedende mensen die in de maling worden genomen, voorzien van een lachband.

Van eigen bodem

In eerste instantie komt het programma vanuit New York, waar Ralph Inbar rondrijdt met een grote gele banaan op de auto. Hij praat er voornamelijk filmpjes aan elkaar uit het Amerikaanse Candid camera. In 1983 verhuist Bananasplit naar een Nederlandse studio. Patty Brard assisteert en de grappen komen van eigen bodem. De postbezorger van Linda de Mol pakt haar pakketjes uit en leest de brieven hardop voor. Sonja Barend krijgt bezoek van een kind met wel heel bijzondere vragen voor zijn schoolkrant. Het programma stopt als Ralph Inbar in 2004 overlijdt. In 2009 keert Bananasplit terug.

Terugzien?

Ralph Inbar presenteert in 1980 vanuit Central Park – ‘Een soort Vondelpark van New York’ – een van de eerste afleveringen van Bananasplit. Hierin haalt een als oude dame verklede actrice hardlopers in en spuit een Amerikaanse man zijn buurman kleddernat wanneer hij een hap neemt van een grapefruit.

Tekst: Roel van Bakkum