TV toen: Big brother

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1999, waarin Nederland zijn hart vasthoudt als John de Mol tien mensen 'opsluit' in een bungalow om hen 24 uur per dag te filmen.

Opgesloten

Nederland houdt zijn hart vast, als John de Mol in 1999 aankondigt dat hij tien mensen (‘bewoners’) opsluit in een bungalow om hen 24 uur per dag te filmen. Wekelijks nomineren deze bewoners hun medekandidaten. Kijkers bellen vervolgens wie van de genomineerden ze willen behouden of liever zien vertrekken. Wie na 106 dagen als laatste overblijft, wint. Psychologen zijn bang dat deelnemers die druk niet aankunnen, met alle noodlottige gevolgen van dien. Ondanks de waarschuwingen gaat het programma door en kijkers zwichten massaal. De opgesloten ‘doorsnee Nederlanders’ veranderen in volkshelden.

Borstkanker

Bewoonster Karin vertelt dat ze meedoet om een videodocument van zichzelf te hebben voor haar kinderen, omdat ze borstkanker had. Ruud pakt nu en dan zijn gitaar om een moppie te zingen. De twintigers Bart en Sabine spannen de kroon, als ze voor elkaars charmes zwichten en onder toeziend oog van de camera’s het bed met elkaar delen. Dat gebeurt op de nacht voordat een van hen het huis moet verlaten. Big brother vindt tot op de dag van vandaag navolging over de hele wereld. Terugkijkend op de allereerste uit 1999 valt vooral op hoe ontzettend braaf die editie was.

Terugzien?

Onwennige kandidaten tasten elkaar en het huis af en ontdekken dat ze niet alleen zijn: in de achtertuin scharrelt een groep kippen. Kijkers en kandidaten maken kennis met het fenomeen ‘dagboekkamer’, waarin bewoners een op een met enkel een camera – en dus miljoenen kijkers – reflecteren op zichzelf en elkaar. Bekijk hieronder de allereerste aflevering van Big brother!

Tekst: Roel van Bekkum