TV Toen: Centennial

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV-gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar 1979, toen in Amerika de serie Centennial werd gemaakt met een onwaarschijnlijk hoog budget.

Schrijver James A. Michener kunnen we zien als de Geert Mak van Amerika, even bekend om zijn gedetailleerde historische boeken. Zijn boek over het fictieve stadje Centennial vertelt de geschiedenis van een streek in de huidige Verenigde Staten, vanaf de tijd van de dinosauriërs tot aan de vroege jaren 70 toen het uitkwam. In het kader van de tweehonderdste verjaardag van de VS laat NBC hiervan een twaalfdelige tv-serie maken, die voor het gemak speelt vanaf 1775. Het budget van 25 miljoen dollar is onwaarschijnlijk hoog voor die tijd. Elke aflevering duurt meer dan anderhalf uur; de serie is eigenlijk meer een reeks speelfilms.

Rauwe werkelijkheid

In de eerste aflevering zien we hoe de ontmoeting tussen de inheemse Amerikaan Lame Beaver en de avontuurlijke Franse bonthandelaar Pasquinel van vijandschap omslaat in vriendschap. De laatste episode toont hun nazaten zeven generaties later. Het is de eerste serie die de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Amerika – en de vaak barbaarse omgang daarmee door de kolonisten – op een historisch geloofwaardige manier in beeld brengt.

Terugkijken?

Op de tweede aflevering na is de hele serie Centennial online terug te zien. Bekijk hier het eerste deel, waarin schrijver James A. Michener zelf als eerste in beeld komt, en vertelt over de historische geloofwaardigheid van de serie en zijn boek. Na het citeren wat levenswijsheden van de Indianen (‘Wij zijn de hoeders van de aarde en de toekomst’) begint het verhaal.

Redactie: Roel van Bekkum