TV Toen: De stille kracht

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1974, toen de serie De stille kracht op tv verscheen.

Indië

Otto van Oudijck (Bob de Lange) is resident in Nederlands-Indië. Hoewel zijn bedoelingen naar eigen maatstaven nobel zijn, handelt hij rationeel en luistert hij niet naar de inlanders. Zo weigert hij met een offermaal een put in te zegenen en ontslaat hij een inheemse regent die geliefd is bij de bevolking. ‘De stille kracht’ die zich volgens de inlanders door zijn gedrag tegen hem zal keren doet hij af als bijgeloof. Maar als hij ontdekt dat zijn tweede vrouw vreemdgaat met zijn zoon, er onverklaarbare geluiden in huis klinken en er uit het niets een steen door zijn spiegel gaat, is het te laat om het tij nog te keren.

Terugzien

‘Hier op Java noemen ze het ‘dat waar je niet over spreekt’. En het is overal.  Het schuilt in de grond. Het sist in de vulkanen. Het komt aanwaaien met verre winden.’ Elke aflevering begint met deze onheilspellende woorden bij volle maan. De hele serie is hier terug te zien.

Aflevering 1:

Aflevering 2:

 

Aflevering 3:

 

Tekst: Roel van Bekkum