TV Toen: De stratemakeropzeeshow

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1972, toen het 'rebelse' kinderprogramma De stratemakeropzeeshow verscheen.

Anti-autoritair

‘Ach kinderen, niet op letten, op die ouders. Dat is de leeftijd. Heb een beetje geduld met ze.’ Revolutionair. Zo zou het kinderprogramma De stratemakeropzeeshow achteraf gezien het beste kunnen worden omschreven. Anders dan nu hebben kinderen in de jaren zeventig simpelweg te luisteren naar ouderlijk gezag, is de opvatting. Aart Staartjes draait dit principe om. Dit doet hij met Wieteke van Dort die als deftige dame steeds winden laat en Joost Prinsen alias Erik Engerd, die maar niemand aan het schrikken krijgt. In De stratemakeropzeeshow vol liedjes en sketches zijn de kinderen wijs en ouders degenen die er niks van begrijpen. ‘Elke dag gaan wij naar school. Voor jullie. En proppen we boterhammen in onze mond omdat jullie dat willen. Maar je bent een flinke vent hoor papa. Goed dat je naar ons toe durfde te komen om even te praten.’

Terugzien?

‘Weet je niet wat jij moet worden als je later groot bent? Dan word je maar stratenmaker. Stratenmaker op zee.’ De grap die de oom van Aart Staartjes vaak maakt tegen hem als kind wordt een programmatitel. Aart Staartjes zit in de openingstune dan ook in een roeiboot en legt stenen in het water. Die vaste openingsscène is terug te zien in het fragment hieronder.

Tekst: Roel van Bekkum