TV Toen: De uitdaging

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1990, waarin Angela Groothuizen schittert in De uitdaging.

Problemen oplossen

Twee jaar na het einde van de internationaal succesvolle meidengroep de Dolly Dots keert leadzangeres Angela Groothuizen terug in de schijnwerpers. Avro vraagt haar als presentatrice van het nieuwe tv-programma De uitdaging. Maatschappelijk betrokken briefschrijvers uit het land die vastlopen, krijgen hulp van Groothuizen om hun probleem binnen 48 uur op te lossen. Haar natuurlijke overredingskracht – en de aanwezigheid van een camera team met daarachter miljoenen kijkers – spoort bedrijven en instanties vrij makkelijk aan zich van hun beste kant te laten zien. Zo regelt Groothuizen onder meer betere faciliteiten voor asielzoekers in Groesbeek en schoolpakketten voor kinderen in voormalig Joegoslavië.

Terugzien?

Na een vlotte introductie van omroepster Judith de Bruin volgt de allereerste aflevering. Angela Groothuizen komt terecht in het archief van het NOB en krijgt daar op ludieke wijze haar eerste opdracht. “Mijn uitdaging. De nationale audiotheek voor blinden en slechtzienden van de stichting Visio bestaat net een jaar. Maak als cadeau – o jee, daar komt het – een hoorspel dat ze naar hun leden kunnen sturen.”

Tekst: Roel van Bekkum