TV Toen: Den Haag Vandaag

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV-gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1968, toen de actualiteitenrubriek Den Haag vandaag van start ging.

Vilein lachje

Zelden dekte een programmatitel de lading beter dan Den Haag vandaag, waarin tv-kijkers vanaf 1968 worden bijgepraat over politiek. Het begint als rubriek in het actualiteitenprogramma Scala (NTS), vanaf 1970 gaat het programma zelfstandig verder. In de jaren 80 is – de onlangs overleden – Cees Sorgdrager presentator. Zijn ietwat zeurderige stem past erg goed bij de gortdroge onderwerpen die hij bespreekt. Als in 1984 Ferry Mingelen het team komt versterken, moeten veel kijkers wennen aan zijn ironische toon, die menigmaal gepaard gaat met een vilein lachje. Dit doet hij naar eigen zeggen om te voorkomen dat het allemaal maar ‘saai en loodzwaar’ wordt.

Te links

Waar kijkers moeten wennen aan Mingelens manier van presenteren, moeten collega’s wennen aan zijn opvatting dat het programma te links is. Ook wordt van hun kant getwijfeld of hij de redactie wel kan aansturen, wat evenens zijn taak is. Als Mingelen de NOS-leiding vraagt orde op zaken te stellen, gebeurt dat eigenlijk als vanzelf. Zowel Tom Elias, Cees Gravendaal als Sorgdrager stappen met veel bombarie op. Mingelen wordt vervolgens een van de toonaangevende gezichten van het programma, dat uiteindelijk weer een rubriek wordt, dit keer binnen Nova. Het eindigt in 2008. Mingelen blijft daarna in diverse programma’s politiek commentator.

Weet u het nog?

Aan welk politiek heet hangijzer besteedt Den Haag vandaag bijzonder veel aandacht?

a) De wateroverlast in Zuid-Nederland (1995)
b) De parlementaire enquête naar de RSV-werf (1983)
c) De Bijlmerramp (1992)

Het juiste antwoord staat onder het fragment.

Terugzien

Hieronder zijn de allereerste beelden van Den Haag vandaag te zien – in zwart-wit. Zowel als rubriek binnen Scala als de eerste beelden van het zelfstandige Den Haag vandaag – eveneens in zwart-wit.

Het juiste antwoord is b.

 

Redactie: Roel van Bekkum