TV Toen: Het glazen huis

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Kent u deze klassieker uit 2004 nog?

Nieuw fenomeen

De publieke omroep start achteraf gezien met net iets teveel bombarie een nieuw fenomeen: de weekendsoap. Elke vrijdag- tot en met zondagavond drie dagen soap met ‘gelaagde verhaallijnen’ – het is immers de publieke omroep. De soap gaat over het reilen en zeilen bij mediamagnaat Axel Westhof, zijn familie en zijn commerciële tv-zender. Dat dit wordt uitgezonden bij de publieken wekt hoongelach op in de roddelrubrieken van RTL. Maar de makers zijn zo overtuigd van hun nieuwe fenomeen, dat ze meer dan honderd afleveringen beloven. Omdat Het glazen huis veel meer is dan een doorsnee soap, worden de namen van Willeke van Ammelrooy en Kitty Courbois gecommuniceerd – al legt Courbois al het loodje in aflevering een.

Terugzien?

‘Nederland is toe aan een nieuwe Pim Fortuyn’, klinkt uit de mond van Axel Westhof. Zijn zoon kijkt vervolgens verschrikt op. Kitty Courbois zwaait direct daarna met een pistool en een dame vertelt ‘dat het Europese parlement vindt dat Westhof te groot wordt’. Zin om de trailer van Het glazen huis terug te zien? Klik dan op onderstaand filmpje.

Deze rubriek met extra quiz-vragen staat in de NCRV-gids van week 49. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Roel van Bekkum