TV Toen: In de hoofdrol

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV-gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1960, de tijd van de eerste reeks In de hoofdrol.

In Amerika is This is your life al sinds 1948 eerst op de radio en vervolgens op tv, voor het in Nederland als In de hoofdrol met Mies – “Dag lieve mensen” – Bouwman een aantal afleveringen op de buis komt. In de allereerste uitzending wordt acteur Kees Brusse onder valse voorwendselen meegenomen naar theater ’t Spant in Bussum. Daar wordt hij verrast, wanneer familie, vrienden en oude bekenden een voor een onverwachts de deur doorkomen en herinneringen ophalen.

Joop den Uyl

Het programma is vaak een emotioneel moment voor zowel de hoofdgast en zijn verwanten als voor de mensen thuis, die op deze manier meer over hem of haar te weten komen. Zo ontdekken kijkers dat het konijn van Hans Wiegel de naam Joop den Uyl heeft en lachen ze zich een kriek wanneer Jos Brink tussen tien leeftijdgenoten op het podium staat, en geen idee heeft wie ze zijn. Het blijkt zijn padvindersclub van vroeger.

Televizier-Ring

Willy Alberti heeft zijn allerlaatste openbare optreden bij Mies. Met een “Nou wat leuk toch allemaal, dank u wel” eindigt Mies Bouwman zelf de reeks van 1985 tot 1987, het jaar dat In de hoofdrol de Gouden Televizier-Ring won – om er in 1993 nog een succesvolle serie achteraan te plakken.

Weet u het nog?

In 2008 pakt Frits Sissing de handschoen van Mies weer op en maakt een nieuw seizoen van het programma. Wie is de aller- allerlaatste gast in het programma in 2009?

a) Gerard Joling
b) Annemarie Jorritsma
c) Albert Verlinde

Het juiste antwoord staat onder het fragment.

Terugzien

Een zeer vereerde, maar ook geëmotioneerde, Jos Brink neemt in 1985 plaats bij Mies en kan zijn zenuwen nauwelijks verbergen. “Wie weet wat voor ellendelingen hier allemaal op komen draven”, zo zegt hij tegen het publiek. “Mensen in wie ik helemaal geen zin heb en tegen wie ik hier dan aardig moet gaan zitten doen.”

 

Het juiste antwoord is c.

Redactie: Roel van Bekkum