TV Toen: De man van zes miljoen

In de rubriek TV Toen biedt NCRV-Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1974, naar: De man van zes miljoen.

Geheim agent

Na een vliegtuigongeluk staat een bevriende wetenschapper klaar om de ernstig gewonde astronaut Steve Austin (gespeeld door Lee Majors) op te lappen. Austin krijgt ‘bionische implantaten’ en  het zijn kunstmatige arm, benen en oog blijkt hij ineens over superkrachten te beschikken. Hij kan van grote afstand zien en keihard rennen en krijgt dus al snel een baan als geheim agent. In die hoedanigheid bevrijdt hij de wereld van terroristen en geesteszieke wetenschappers. De serie Six million dollar man is gebaseerd op het boek Cyborg van Martin Caidin uit 1972. Anders dan in het boek heeft Austin op tv wél gewetensbezwaren bij de moorden die hij pleegt.

Terug zien?

Vijf seizoenen lang is in het intro Steve Austins vliegtuigongeluk te zien, waarna hij zijn kunstmatige lichaamsdelen krijgt aangemeten. De beelden zijn van een echt vliegtuigongeluk dat plaatsvond in 1967. Het ziet er ernstig uit, maar de piloot kwam er bijna zonder kleerscheuren vanaf. Hij verloor enige tijd later wel een oog door een ziekenhuisbacterie.

Tekst: Roel van Bekkum