TV Toen: Moordspel

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV-gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1987, toen Moordspel met ophef van de buis verdween.

Moordspel moet in 1987 de opvolger worden van het populaire zaterdagavondprogramma De showbizzquiz. Maar ondanks dat het dezelfde presentator heeft, Ron Brand­steder, verdwijnt het al na zes afleveringen met de nodige ophef van de buis. Het programma-idee komt uit Engeland en doet denken aan het spel Cluedo. Grote vraag is wie ‘de moord’ heeft gepleegd.

Gerard Cox

Elke week wordt een toneelstuk gefilmd, met daarin klinkende namen. Zo verlenen onder meer Jules Hamel en Gerard Cox hun medewerking. Er valt daarin een dode en zowel een panel van BN’ers, als het publiek en de
kijkers, moeten door middel van vragen aan de overige acteurs in de studio, raden wie deze op zijn geweten heeft.

Vals beschuldigd

Maar een aantal dagen na de eerste uitzending overlijdt acteur Lo van Hensbergen door een ongeval. Het Journaal gebruikt Moordspel-beelden uit die aflevering, waarin hij een rijke planter speelt die na een slangenbeet sterft. Daardoor lijkt het alsof de beet echt fataal was. Het publiek ziet Joop van den Ende als verantwoordelijke en de omroep kiest ervoor geen tweede reeks te maken.

Terugzien?

In de eerste aflevering (met als titel ‘Gelukkig nieuwjaar’) maken Koos Postema en Liz Snoijink deel uit van het panel – van presentator Ron B. krijgen ze een killercocktail als welkomstdrankje. Onder andere Josine van Dalsum en Ton Lensink treden op als verdachten.

 

Redactie: Roel van Bekkum