Tv Toen: Peyton Place

In de rubriek TV Toen biedt NCRV-Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1967, waarin we kennis maken met de soapserie Peyton Place.

Dr. Rossi

Vanaf 1964 verschijnt Peyton Place op de Amerikaanse tv. Eerst twee keer, en later drie keer per week. Het is de eerste soap die niet als radiohoorspel begint. De Avro voegt tussen 1967 en 1973 twee afleveringen samen tot één uur drama op de maandagavond. Dat Nederland klaar is voor een stevig potje overspel en intriges blijkt uit de kijkcijfers. Op het hoogtepunt zitten hier zes van de dertien miljoen Nederlanders voor de buis. In de eerste aflevering arriveert dr. Rossi vanuit New York in Peyton Place. Met hem ontdekt de kijker hoeveel jaloezie, lust, driehoeksverhoudingen en moordcomplotten er achter de voordeuren in het ogenschijnlijk slaperige stadje schuilgaan.

Terug zien?

 Een voice-over introduceert kort de vier belangrijkste personages. Ondertussen zijn beelden van het lommerrijke stadje aan de rivier te zien, begeleid door de dramatische muziek waar de serie om bekendstaat. Een stoomtrein rijdt door het landschap, met daarin dr. Michael Rossi, op weg naar zijn nieuwe woonplaats en avonturen. Deze allereerste aflevering van de soap kunt u hieronder terug zien.

Tekst: Roel van Bekkum