Tv Toen: Snip en Snap Revue

In de rubriek TV Toen biedt NCRV-Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1961, waarin we kennis maken met het komische duo Snip en Snap.

Toeval

Meer dan veertig jaar domineren Willy Walden en Piet Muijselaar als de dames Snip en Snap de Nederlandse entertainmentindustrie. Hun act begint bij toeval, als Louis Davids zich vanwege ziekte in 1937 afmeldt voor het radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein. De heren vullen het gat in de programmering als kibbelende dames met schelle stem. Hun lied ‘Als Snip snapt niet wat Snap snapt’ is per direct een doorslaand succes. Na het radio-optreden volgt al snel een eigen theaterproductie in kleine zaaltjes.

Terugzien?

ls in de jaren 50 televisie aan een dan nog langzame opmars in de huiskamer begint, zijn er uren zendtijd te vullen. Willy Walden en Piet Muijselaar worden ingevlogen als Snip en Snap.  Daarmee zijn zij voor het eerst zichtbaar voor de mensen die hen nog niet in het theater hebben gezien. Dat fragment van tien minuten uit 1951 staat hieronder klaar.

Tekst: Roel van Bekkum