TV Toen: The Forsyte saga

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1967. Waar in de serie The Forsyte saga draait om rijke advocaat Soames Forsyte en zijn vrouw Irene.

Kostuumdrama

The Forsyte saga is het eerste kostuumdrama dat de lotgevallen van een puissant rijke familie en hun wereld vol klatergoud van dichtbij toont. Middelpunt zijn de succesvolle en strenge advocaat Soames Forsyte en zijn vrouw Irene, die lijdt onder haar moeizame huwelijk. Haar overspel heeft gevolgen voor drie generaties van de familie, die elk op hun eigen manier worstelen met liefde, geld en geheimen. Wanneer de peperdure serie verschijnt, kijken er veel minder mensen dan gehoopt. Dat komt omdat in 1967 lang niet iedereen BBC 2 kan ontvangen. Pas bij de herhalingen op BBC 1 gaan de Engelse kijkcijfers door het dak. Zelfs tijden van kerkdiensten op zondagavond worden gewijzigd zodat gelovigen de serie kunnen zien – of omdat voorgangers geen zin hebben in een lege kerk.

Terugzien

Goed nieuws voor de fans van weleer: de hele serie is – zonder Nederlandse ondertiteling – online terug te zien. De eerste van de 26 afleveringen staan hieronder geselecteerd. Klik op onderstaande link.

Klik hier.

Tekst: Roel van Bekkum