TV Toen: Willem van Oranje

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV-gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1984, de tijd van de serie Willem van Oranje.

54 weken werkt regisseur Walter van der Kamp aan zijn tiendelige serie Willem van Oranje, die in het 400ste sterfjaar van de prins in 1984 wordt uitgezonden. Aan de grootschalige dramaproductie werkt zowel de AVRO als de Vlaamse BRT mee. Dan nog komt de financiering niet rond. Pas als Veronicadirecteur Rob Out – naar verluidt na de woorden “Wat kost die hap?” – instapt, kan er gedraaid worden.

Kale Krabbé

Jeroen Krabbé speelt de Vader des Vaderlands van zijn 18de tot aan zijn 51ste, als hij wordt vermoord. Dat betekent dat Krabbé meerdere keren per dag van kleding moet wisselen, om dan weer als jonge hond, dan weer als oude man in beeld te komen. Voor de gelegenheid scheert Krabbé zich kaal, zodat hij bij elke leeftijd een ander pruikje op kan.

Inspirerend figuurtje

De kostuumafdeling heeft het sowieso zwaar. Ze kleden honderden figuranten en 60 acteurs met gemiddeld zes kledingsets, die allemaal terug te vinden zijn op historische etsen en schilderijen uit de tijd van Willem van Oranje. 50 jaar daarvoor, in 1934, is zijn sterfdag de aanleiding voor de allereerste Nederlandse geluidsfilm. Wekelijks kijken zes miljoen mensen naar de serie.

Weet u het nog?

Welke acteurs geven gestalte aan de historische personages Graaf Lamoraal van Egmont en Willem van Oranjes tweede vrouw Anna van Saksen?

a) Ramses Shaffy en Linda van Dijck
b) Hans Dagelet en Dora van der Groen
c) Derek de Lint en Liz Snoijink

Het juiste antwoord staat onder het fragment.

Terugzien

Hieronder is een scène uit de serie Willem van Oranje geselecteerd. Willem Nijholt speelt de Spanjaard Filips II, die samen met Willem van Oranje (Krabbé) schilderijen van Jheronimus Bosch bekijkt.

 

Het juiste antwoord is a. De andere vier acteurs vertolken andere rollen in de serie.

Zo speelt Hans Dagelet Lodewijk van Nassau (broer van Oranje), Dora van der Groen Margaretha van Parma (landvoogdes), Derek de Lint vertolkt de rol van Koning Hendrik II van Frankrijk en Liz Snoijink geeft gestalte aan de eerste vrouw van Willem van Oranje: Anna van Buren.

Redactie: Roel van Bekkum