TV Toen: Wondere wereld

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV-gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1983, toen Chriet Titulaer de kijkers meenam in zijn Wondere wereld.

Met zijn snorloze baard en Limburgse tongval wordt Chriet Titulaer in 1969 wereldberoemd in Nederland, wanneer hij live commentaar geeft bij de maanlanding. De wens van de wetenschapper om zijn vak toegankelijk te maken voor een groot publiek, resulteert in 1983 in zijn eigen Wondere wereld.

Gesponsord?

In dit programma deelt Titulaer wekelijks tientallen nieuwe elektronische snufjes en ontdekkingen met de kijkers. Later bekent hij dat daar soms stiekem een gesponsord item van een fabrikant tussen zit, om het schamele programmabudget wat op te krikken. Om kosten te besparen doet Titulaer achter de schermen vrijwel alles zelf.

Stof-contact

In 1989 opent hij, lang van tevoren aangekondigd in Wondere wereld, zijn Huis van de toekomst, waarin mensen commando’s kunnen geven aan apparaten, regenwater wordt opgevangen en hergebruikt, elektriciteit komt van zonnepanelen en elke kamer is uitgerust met een stof-contact, een ingenieus stofzuigsysteem.

Robot Topo

In Wondere wereld zelf presenteert Titulaer onder meer de komst van de magnetron. Ook voorspelt hij de beeldtelefoon en gescheiden afval. Van het internet heeft hij niet zulke hoge verwachtingen. Om inspiratie op te doen voor zijn programma, wandelt de enthousiaste wetenschapper nu en dan een rondje door zijn woonplaats – samen met zijn robot Topo.

Weet u het nog?

Welke omroep zendt Wondere wereld uit?

a) TROS
b) AVRO
c) Veronica

Het juiste antwoord staat onder het fragment.

Terugzien

Ietwat slingerend komt Chriet Titulaer op een PTT-groenkleurige fiets het beeld inrijden. Op zijn stuur staan een computer en een enorme telefoon. Titulaer pleegt een kort belletje en vertelt vervolgens dat de mogelijkheid om te bellen op de fiets wordt onderzocht. De PTT heeft nog 200 proefpersonen nodig. Later blijkt deze 1 aprilgrap opnieuw een grote voorspelling van de Limburger.

Het juiste antwoord is a: TROS.

Redactie: Roel van Bekkum