TV Toen: Woord voor woord

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV-gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1965, de tijd van het Bijbelse kinderprogramma 'Woord voor woord'.

In 1965 verschijnt het eerste oecumenische kinderprogramma op tv. In Woord voor woord zijn getekende Bijbelse taferelen te zien van de hand van Bert Bouman. De teksten voor de Bijbelverhalen zijn grotendeel afkomstig van Karel Eykman. De serie is bedoeld als opstapje naar de “grotemensenbijbel”. Eykmans boezemvriend Aart Staartjes praat de beelden aan elkaar en vertelt verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament.

Nozem

De keuze voor Staartjes is op opmerkelijk. Jaren later vertelt hij in het NCRV-programma Het hoogste woord aan Klaas Drupsteen dat hij niet in God gelooft. Daarbij staat Staartjes, geboren in 1938, bekend als een “nozem”. Zijn taal is die van de straat en ondanks zijn verschijning op tv, lijkt hij nooit erg zijn best te doen er verzorgd uit te zien.

Erotische film

Het meest opmerkelijk is echter dat Staartjes ten tijde van Woord voor woord opduikt in de erotisch getinte speelfilm Ibiza, zon en zonde. Hij ontpopt zich als een meesterverteller. Met zijn boeiende stemgeluid kluistert hij niet alleen jong, maar ook oud aan de buis en zo verstomt de kritiek. Uit het programma vloeit de Woord voor woord-kinderbijbel van Karel Eykman en Bert Bouman voort, wat nog altijd een veelgelezen kinderbijbel is.

Weet u het nog?

Wie schreef vóór Karel Eykman mee aan de serie?

a) Mies Bouhuys
b) Imme Dros
c) Marjan Berk

Het antwoord staat onder het fragment.

Terugzien

Zin gekregen om je mee laten voeren op de vertelstem van ‘meneer Aart van Sesamstraat’, die het verhaal van Johannes de Doper vertelt? Dat kan in het onderstaande fragment.

 

Het juiste antwoord is a. Vóór Karel Eykman schreef Mies Bouhuys mee aan Woord voor woord.

 

Redactie: Roel van Bekkum