Daar waar de rivierkreeften zingen, Lichtpunt, De zaak Alaska Sanders, Diepe gronden

Een meisje groeit alleen op een moerasgebied. Twee jonge mannen leren haar een andere wereld kennen. Als een van dood gevonden wordt is zij hoofdverdachte.

Het boek

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddelijk op haar.

De schrijver

Delia Owens (Georgia, VS, 1949) is biologe en natuurdocumentairemaker. Haar romandebuut Where the crawdads sing (2018) verscheen eerder in Nederland als Het moerasmeisje.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Dromen over ontsnapping, zelfs via de dood, reiken altijd naar het licht.’ (p. 296)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Daar waar de rivierkreeften zingen

Boekentips

Corina Bomann: Lichtpunt

Lichtpunt is het tweede deel van de historische Walfriede-serie. Als het Waldfriede-ziekenhuis eindelijk naam heeft gemaakt en kliniekdirecteur Conradi wordt toegelaten tot de Berlijnse Chirurgische Vereniging, pakken donkere wolken zich samen aan de horizon met de machtsovername door de nazi’s. Plotseling worden het ziekenhuis en het personeel in de gaten gehouden. Maar de jonge verpleegster Lilly geeft minder om zichzelf dan om haar kwetsbare patiënten en dierbaren: ze besefte al een tijd dat haar gevoelens voor dokter Rudolph Kirsch verdergaan dan een puur professionele relatie. En waarschijnlijk is ze niet de enige die een geheim verbergt. De tijden worden steeds dreigender en Lilly steeds wanhopiger: moet ze het riskeren om uiteindelijk alles te verliezen waar ze om geeft?

Uitgeverij Boekerij 576 blz. € 22,99

Joël Dicker: De zaak Alaska Sanders

Het vervolg op De waarheid over de zaak Harry Quebert. April 1999. Mount Pleasant, een rustig stadje in de Amerikaanse staat New Hampshire, wordt opgeschud door een gruwelijke moord. Het lichaam van een jonge vrouw, Alaska Sanders, wordt gevonden aan de rand van een meer. De politie krijgt al snel een bekentenis van de dader en zijn handlanger en sluit het onderzoek. Elf jaar later ontvangt sergeant Perry Gahalowood een anonieme brief die de uitkomst van het eerdere onderzoek geheel in twijfel trekt. Met hulp van de bevriende schrijver Marcus Goldman, die inmiddels beroemd is geworden door zijn boek over Harry Quebert, besluit Perry het onderzoek te heropenen, met alle gevolgen van dien.

Uitgeverij De Bezige Bij 608 blz. €25

Nicolet Steemers: Diepe gronden

Als Laura na achttien jaar weer contact krijgt met haar Roemeense jeugdvriendin Gabi gaat ze in op haar uitnodiging om langs te komen in Roemenië. Het idee is om onder andere een paar dagen te wandelen in ruige Karpaten. Martine, een vrouw uit Laura’s vriendenkring, gaat ook mee. De eerste dag en avond verlopen volgens plan, maar de volgende ochtend is Gabi spoorloos verdwenen. Is ze uit vrije wil vertrokken? Of is er iets met haar gebeurd? Laura en Martine moeten op eigen houtje de bewoonde wereld zien te bereiken. Ze krijgen te maken met voedsel- en watertekort en onaangename ontmoetingen in de wildernis. Gaandeweg raken ze lelijk de weg kwijt, en niet alleen letterlijk…

Uitgeverij Volt Diepe gronden 288 blz. € 23,99

Volgende week

De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr.