Marco Borsato: ’Ook als vader heb ik een coachende rol’

Als er één coach van The Voice Senior nauw betrokken is bij zijn kandidaten, is het Marco Borsato. Met diezelfde toewijding die hij heeft voor zijn gezin. ’Mijn kinderen kiezen hun eigen pad en daar mogen ze zo lang over doen als ze willen.’

Waarin verschilt The voice senior van de reguliere variant?

“Senioren zijn een heel andere doelgroep. Ze hebben een heel leven achter zich en doen mee omdat ze een laatste kans willen hun talent te tonen aan Nederland. Ze hebben bijvoorbeeld lang voor een ziek kind gezorgd en hebben nu eindelijk tijd voor zichzelf. Dat is prachtig om te zien. Carrière maken is niet zo belangrijk voor hen, dus er ligt minder druk op. Bij de reguliere Voice zit er meer een energie achter van ‘het moet en zal nu lukken’.”

Coach je senioren ook anders dan jongere mensen?

“Wat bij senioren vooral belangrijk is: dat wij ze van hun beste kant laten zien. We hoeven ze niet uit hun comfortzone te halen, we moeten ze juist in hun kracht zetten. Zodat ze wat ze kunnen, nog één keer heel goed doen. Dat doe ik door samen met de kandidaat het goede liedje te kiezen en te kijken waar iemands talent ligt. Die rol is zo dankbaar om te vervullen. Het is ook een andere levensfase waarin deze kandidaten zitten. Ze hebben al eens een tegenslag gehad in het leven en ze zijn het gewend met teleurstellingen om te gaan. Daardoor staan ze stabieler op het podium én staan ze meer open voor coaching. Ze willen wel nieuwe dingen proberen, terwijl kandidaten van de normale Voice nog wel eens iets hebben van: ‘Waarom zou ik dat veranderen, dat doe ik altijd zo’. Daarom vind ik de kids en de senioren ook het leukst om te begeleiden.”

Zou je in een ander leven zelf hebben meegedaan?

“Ik heb natuurlijk de voorloper van de Voice gedaan, de Soundmixshow. Dus ik denk zeker dat ik me had opgegeven. Ik vind zingen heerlijk. Het is mijn uitlaatklep en in zo’n show kun je je talent een boost geven.”

En als je kinderen mee willen doen?

“Ik zou het ze niet verbieden, maar ze zijn nog in een stadium waarvan ik denk: als je muziek wil maken, doe dat dan beter in de luwte. Zonder alle media-aandacht. Mensen vinden namelijk meteen iets van je, goed of slecht. Zeker met zo’n achternaam zijn de verwachtingen hoog. Ik heb er zelf ook jaren over gedaan om groot te worden. Buiten de schijnwerpers kunnen ze meer genieten van dat proces. Anders kom je meteen in die concurrentiestrijd met anderen, het gevecht om een positie in de hitlijsten en moet je allerlei vooroordelen afbreken.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 34/35. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers