Moeders lichaam, Moederland, De wintersoldaat

Het bizarre verhaal van een man die het lichaam van zijn moeder meer dan twee jaar in huis verborgen hield.

Boek van de week

Het boek

Een verhaal over liefde, dood, trouw en bedrog en de kroniek van een kwijnend dorpsleven in een krimpregio, waar gemeenschapszin en sociale controle niet langer vanzelfsprekend zijn.

De schrijver

Joris van Casteren (Rotterdam, 5 januari 1976) is schrijver, dichter en journalist. Hij deed de Utrechtse School voor Journalistiek en studeerde later filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Wat moet jij anders jongen? Alle poesjes naar het asiel. Jij het huis uit.En je kunt alles niet meer betalen.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Moeders lichaam

Boekentips

Inge de Bever: Moederland

Een jonge Nederlandse studente trouwt in 1980 met een Turk en komt daardoor in aanraking met een ander land, een andere cultuur, taal en samenleving. Wat betekent dat voor haar leven? Hoe verovert ze een plek binnen haar Turkse schoonfamilie, hoe ervaart ze het reilen en zeilen van alledag in Turkije? Wat valt haar op, wat maakt ze mee, en hoe verandert dat in de loop van bijna vier decennia? De rode draad in het boek is de relatie tussen de hoofdpersoon en haar Turkse schoonmoeder.

Uitgeverij Van Oorschot 252 blz. €20, e-book €9 

Daniel Mason: De wintersoldaat

Wenen, 1914. Lucius is een tweeëntwintigjarige geneeskundestudent als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Meegesleept door romantische verhalen over operaties op het slagveld neemt hij dienst in het leger en rekent op een aanstelling bij een goedgeorganiseerd veldhospitaal. Maar als hij aankomt treft hij een ijskoude, door tyfus geteisterde buitenpost aan. Alle dokters zijn gevlucht; de enige achterblijver is een mysterieuze verpleegster, zuster Margareta. Dan wordt er op een dag een bewusteloze soldaat binnengedragen. Een verhaal over oorlog en geneeskunde, over liefde in turbulente tijden, de fouten die we begaan en de zeldzame kansen die we krijgen om het goed te maken.

Uitgeverij Hollands Diep 366 blz. €21,99, e-book €9,99

Stefan Popa: Of de oleander de winter overleeft

Pitu moet sterven. En dat terwijl hij nog zoveel heeft om voor te leven. Zijn dochter, Samarina. Zijn dorp, en zijn volk, de Aroemenen, met hun eigen taal, dat nog springlevend is. Nog wel. Ze zijn door iedereen vergeten, hoewel zij de Balkan hebben gemaakt tot wat die is. Pitu probeert om te gaan met de grillen van het heden en grijpt levenslustig terug op zijn verleden en dat van zijn volk. Want pas als de einddatum is vastgezet, kom je het leven echt tegen. Of de oleander de winter overleeft is het verhaal van een man die gaat sterven en een volk dat aan het vervagen is. Over identiteit – en over de vergankelijkheid daarvan.

Uitgeverij HarperCollins 398 blz. €21,99, e-book €13,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Uiterste dagen van Ferdinand Lankamp.