Zien op zondag – 11 december

Iedere zondag selecteren wij de meest opvallende en bijzondere programma’s voor u. Deze week: 'Studio sport', 'De monitor' en 'De muur'.

Studio Sport

Voor de langeafstandschaatsers is er slechts één kans om zich te bewijzen dit wereldbekerseizoen. Deze zondag doet Studio sport verslag vanuit het Friese Thialf. De Nederlandse Carlijn Achtereekte en Irene Schouten gaan het moeilijk krijgen op de vijf kilometer. De Tsjechische Martine Sablikova boekt al jaren goede resultaten op de vijf kilometer. Het ziet ernaar uit dat de Nederlandse dames zullen moeten strijden voor zilver. Voor Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen wordt het een spannende wedstrijd op de lange afstanden. Eerder werden de prijzen verdeeld onder Sven Kramer en Bergsma. Kramer neemt dit jaar alleen geen deel aan de afstand omdat de wedstrijden niet binnen zijn trainingsschema passen.
NPO 1, 13:10, NOS 

Jorrit Bergsma

De Monitor

Wat in theorie een goed idee lijkt, blijkt in de praktijk een ramp te zijn. Sinds januari zijn er nieuwe huurregels ingegaan, die bepalen hoe hoog de huur van een woning maximaal mag zijn. Mensen met de laagste inkomens worden door ‘passend toewijzen’ voorzien van huisvesting in de meest betaalbare sociale huurwoningen. Eén van de gevolgen van de nieuwe regeling is dat er alleen naar het inkomen wordt gekeken en niet naar het vermogen. Zo moeten ouderen met een laag inkomen, maar met een grote spaarpot, voor dezelfde woning concurreren met hun armlastige leeftijdsgenoten. Hoe wordt dit probleem opgelost? Dat gaan we deze week zien met presentator Teun van Keuken.
NPO 2, 22:35, KRO-NCRV
Hier alvast een vooruitblik van de uitzending:

De Muur

Ceuta is een Spaans enclave in Marokko. De kleine stad is omheind door een zwaarbewaakt en metershoog hek met wachttorens. Deze zijn bedoeld om Afrikaanse migranten tegen te houden die naar Europa willen. Vaak bestormen ze met een grote groep het hek. Sommige halen het en met andere loop het minder fortuinlijk af. Wat vinden de inwoners zelf van de situatie? Menno Bentveld reist af naar Marokko om het uit te zoeken.
NPO 2,  20:15, VARA

Hier alvast een voorproefje van De muur

Tekst: Fabiola Eekhout, beeld: Pro Shots/Erik Pasman, Stijn Ghijsen/KRO-NCRV