Leesclub
24 juli 2024
Fotocredit:

Long Island, Het compromis van Long Island, De gast, De grote Gatsby

Eilis Lacey woont al twintig jaar in Long Island. Een schokkend bericht drijft haar terug naar Ierland.

Het boek

New York, jaren 70. De Ierse Eilis Lacey woont al twintig jaar samen met haar man, Tony Fiorello, en kinderen in Long Island, iets te dicht bij haar schoonfamilie. Tot een schokkend bericht Eilis terugdrijft naar Ierland. Naar een wereld die ze allang achter zich dacht te hebben gelaten en naar manieren van leven en liefhebben die ze dacht verloren te hebben.

De schrijver

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 1955) is een bekroonde Ierse schrijver, journalist en literatuurcriticus en hoogleraar aan de universiteit van Liverpool. Hij debuteerde in 1990 en brak internationaal door in 2009 met Brooklyn.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Long Island

Citaat

‘Een heerlijk verhaal over het verglijden van de tijd en de vraag: kun je na je veertigste opnieuw beginnen?’

Boekentips

Taffy Brodesser-Akner: Het compromis van Long Island

In 1983 wordt een rijke zakenman genaamd Carl Fletcher ontvoerd van zijn oprit in een afgelegen stadje in het mooiste deel van Long Island, mishandeld en vastgehouden voor losgeld. Minder dan een week later komt hij terug bij zijn vrouw en kinderen, schijnbaar zonder veel gevolgen, en het gezin begint aan het harde werk om verder te gaan met hun leven en hun Amerikaanse Droom voort te zetten. Getroost door het besef dat hun geld hen misschien in gevaar bracht, het hen ook verzekerde van hun veiligheid. Maar bijna veertig jaar later, als Carls moeder overlijdt en de familie thuiskomt om om haar te rouwen, wordt het duidelijk dat de ontvoering misschien niemand onberoerd heeft gelaten.

Uitgeverij Prometheus 464 blz. € 25,99 (verschijnt eind juli)

Emma Cline: De gast

De zomer op Long Island is bijna voorbij en Alex heeft haar verleden al die tijd verborgen kunnen houden. Tot ze tijdens een etentje met haar sugardaddy Simon de fout ingaat en ze niet meer welkom is. Alex besluit in de buurt te blijven, zwerft rond tussen de grote, omheinde villa’s en geeft zich uit voor iemand anders, terwijl ze zich vastklampt aan het idee van een weerzien met Simon. Ondertussen begint haar ex Dom haar online lastig te vallen. In deze droomachtige omgeving verliest Alex de realiteit langzaam uit het oog.

Uitgeverij Lebowski 272 blz. €23,99 (e-boek € 12,99, luisterboek € 12,99)

Scott Fitzgerald: De grote Gatsby

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby – jong, knap en verschrikkelijk rijk – lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.

Uitgeverij LJ Veen Klassiek 208 blz. €15 (e-boek € 6,99, luisterboek € 9,99)

Zomerpauze

Eind augustus is Mieke weer terug

Back to top