Leesclub
24 juli 2024
Fotocredit:

Mes, Neerslag van een huwelijk, Man zonder rijbewijs, Tot God

Tot in detail de traumatische gebeurtenissen van de aanslag op Rushdie.

Het boek

Op de ochtend van 12 augustus 2022 stond Salman Rushdie op het podium bij het Chautauqua-instituut, toen een man in het zwart op hem afstormde. In dit boek herleeft Rushdie voor het eerst en tot in detail de traumatische gebeurtenissen van die dag en de nasleep ervan, evenals zijn pad naar lichamelijk herstel en genezing.

De schrijver

Salman Rushdie (Bombay, 1947) is een veelvuldig bekroonde schrijver. Hij groeide op in Bombay en studeerde in Cambridge. Hij debuteerde in 1975 met Grimus. Zijn hele verdere carrière is getekend door de ophef rond The Satanic verses uit 1988, in 1989 vertaald als De Duivelsverzen.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Mes

Citaat

‘Het is beslist een boeiend geheel, dit memoir, maar gaandeweg ging ik me ergeren aan zijn ijdelheid’’

Boekentips

Mensje van Keulen: Neerslag van een huwelijk

Mensje van Keulens dagboek over de periode 1977-1979, de jaren waarin haar huwelijk onder druk staat en ten slotte op de klippen loopt, iets wat samenvalt met haar zwangerschap en de geboorte van haar zoon. Op bijna schokkend openhartige wijze geeft Van Keulen in haar memoir inzicht in hoe man en vrouw elkaar dwars kunnen zitten, zonder dat ze dat zelf in de gaten lijken te hebben. De vrije huwelijksmoraal van eind jaren zestig blijkt zijn keerzijde te hebben, begeerte en jaloezie, list en bedrog, ze zijn van alle tijden.

Uitgeverij Atlas Contact 224 blz. € 21,99 (e-boek € 9,99)

Oek de Jong: Man zonder rijbewijs

Oek de Jong is een man zonder rijbewijs, en stelt zich de vraag: Waarom ben ik hier pas zo laat mee begonnen? Over rijles, schrijven, en de invloed van je ouders op wie je wordt in het leven. Oek de Jong, die nooit heeft willen autorijden, neemt alsnog rijles. Waarom is hij hier zo laat mee begonnen? Die vraag leidt terug naar hoe hij is geworden wie hij is. Beelden komen op: een bijna-fatale rit in de auto van zijn moeder, hoe hij door zijn eenzelvige vader en moeder werd gevormd, het machismo van zijn Friese grootvader, reizen in Egypte en Marokko zonder auto, het effect van schrijver-zijn op een leven. Zijn eerste rit op de Ring van Amsterdam bezorgt Oek de Jong de schok die de aanzet is geweest tot het schrijven van een verrassende memoir vol humor en zelfspot.

Uitgeverij Atlas Contact 224 blz. € 22,99

Christophe Vekeman: Tot God

Nadat hij fictie de rug had toegekeerd, besloot Christophe Vekeman op zoek te gaan naar de waarheid en belandde hij, uit adoratie voor de Britse schrijver C.S. Lewis, enkele dagen in Oxford. Daar maakte hij dingen mee die voor een keerpunt in zijn leven zouden zorgen, en die hem meer bepaald, definitief de stap deden zetten naar een zo krachtig mogelijk geloof in de verrezen Heer Jezus Christus. Onder meer door middel van gedichten, gezangen, brieven aan zijn vriend en colle­ga Peter Terrin, woeste preken, jeugdher­inneringen, bespiegelingen over Johnny Cash, polemische dromen, waargebeurde reisverhalen en ingetogen dagboekfrag­menten brengt de voormalige romanschrij­ver in dit memoir verslag uit van deze stap.

Uitgeverij de Arbeiderspers 272 blz. € 24,99 (e-boek € 14,99)

Volgende week

Leest Mieke Long Island van Colm Tóibin

Back to top