Leesclub
24 juli 2024
Fotocredit:

Waar ik liever niet aan denk, Zomersplinters, Wij zijn van diamant, De bewaring

Het verhaal van een depressieve broer, verteld door zijn tweelingzus die hem zowel liefheeft, hem dingen kwalijk neemt, en hem vreselijk mist.

Het boek

In korte hoofdstukken, vol melancholie en verrassende humor, vertelt Posthuma het verhaal van een depressieve broer, bekeken vanuit het perspectief van de zus die haar tweelingbroer zowel liefheeft als hem dingen kwalijk neemt, moeite heeft hem te begrijpen en hem vreselijk mist. Wat gebeurt er als de persoon op wie je je hele bestaan hebt gebouwd, er plotseling niet meer is?

De schrijver

Jente Posthuma (Enschede, 1974) studeerde Frans en literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Université Paris Diderot. Daarna werkte ze als journalist. Ze publiceerde korte verhalen en in 2012 won ze de A.L. Snijdersprijs voor het beste zeer korte verhaal. Ze maakt in 2016 haar romandebuut met Mensen zonder uitstraling. Haar tweede roman werd in vertaling genomineerd voor zowel de European Union Prize for Literature (2021) en als de International Booker Prize (2024).

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Waar ik liever niet aan denk

Citaat

‘Er zit iets fascinerends in het tweeling-zijn, maar ook een enorme tragiek.’

Boekentips

Mick van Biezen: Zomersplinters

Vijftien jaar na de relatie met zijn jeugdliefde Leah, staat correspondent Andreas Sauer tegenover de Vesuvius. Zijn voormalige schoonvader heeft hem uitgenodigd in Napels. Leah is verdwenen en ondanks alles voelt het toch vanzelfsprekend dat juist Andreas naar haar op zoek gaat. Hij volgt haar sporen en al snel ontdekt hij meer over haar leven zonder hem en over de vroegere vriendschap tussen hun ouders. Leah blijkt niet de enige te zijn die iets verbergt.

Uitgeverij Lebowski 208 blz. € 22,99 (e-boek € 9,99).

Alex Boogers: Wij zijn van diamant

Waar ligt de grens tussen onuitgesproken liefde en onbemind zijn? Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer. Het blijkt een notitieboek van opa Lovitz, een Joodse familievriend. Op weg naar het vliegveld begint William te lezen en zo ontdekt hij dat het tragische lot van zijn broer onontkoombaar was. Wij zijn van diamant is een groots opgezette familiekroniek die laat zien hoe littekens uit het verleden generaties lang kunnen doorwerken: tussen vaders en zonen, tussen moeders en dochters, tussen vrienden en broers.

Uitgeverij Hollands Diep 416 blz. € 24,99 (e-boek € 9,99)

Yael van der Wouden: De bewaring

Isabel woont alleen in het huis van haar overleden moeder, waar alles rustig voortkrabbelt tot plotseling haar broer Louis met zijn nieuwe vriendin Eva voor de deur staat om bij haar de zomer door te brengen. Eva is in alles het tegenovergestelde van Isabel. Waar Isabel houdt van rust, houdt Eva van liederlijk late avonden; waar Isabel bedeesd en voorzichtig is, stampt Eva door het huis en trekt ze letterlijk alles uit de kasten. Maar dan beginnen er kleine dingen – een lepel, een mes, een kom – uit het huis te verdwijnen. Heeft Eva er iets mee te maken? Dat idee laat Isabel niet los. Koortsachtig houdt ze de nieuwe vrouw in de gaten, totdat ze – op het hoogtepunt van die zinderend hete zomer – een mysterieuze ontdekking doet waardoor netjes afgedekte geheimen haar plotseling keihard in het gezicht slaan. Misschien is de oorlog niet helemaal voorbij. De bewaring is een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.

Uitgeverij Chaos 304 blz. € 24,50 (e-boek € 12,99)

Volgende week

Leest Mieke Mes van Salman Rushdie.

Back to top