Kijk Digitaal: Hulphonden en Maiden

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 16:

Zes onmisbare viervoeters

De laatste woensdag van april is de Internationale Dag van de Geleidehond. Op die dag is er extra aandacht voor het belangrijke werk dat de trouwe en slimme viervoeters doen. De gedachte gaat dan snel naar blindengeleidehonden, maar in de 2doc: Buddy is te zien hoe zes bijzondere honden op verschillende manieren ervoor zorgen dat hun baasjes zo onafhankelijk als mogelijk blijven. Zo is Utah een grote steun voor Zeb, die autisme heeft. Kaiko helpt zijn baasje Erna zelfs met het toedienen van injecties. Buddy is gemaakt door de gelauwerde filmmaker Heddy Honigmann.

Poëzie vandaag

Dichteres, schrijfster en columniste Ellen Deckwitz heeft een grote passie voor poëzie. Dat enthousiasme voor de kunstvorm verspreidt ze graag. Dat doet ze onder andere in haar podcast Poëzie vandaag. In korte afleveringen van minder dan vijf minuten leest ze een Nederlands of vertaald gedicht voor. Daarbij geeft ze context: wat was de bedoeling van de dichter? En waarom raakt de tekst haar? Deckwitz is vanaf 2024 voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Amsterdam. Daarnaast won ze in 2022 de Tollensprijs, de oudste literaire prijs, voor haar oeuvre. Geniet van de gedichten via nporadio5.nl/podcasts.

Maiden

Een goede documentaire weet te fascineren, ongeacht de interesse voor of kennis van de kijkers over het onderwerp. De documentaire Maiden uit 2018 voldoet met verve aan dat criterium: wat je ook van zeilen vindt of weet, het verhaal van pionier Tracy Edwards inspireert. Ze was pas 24 toen ze met haar eigen boot als eerste met een volledig vrouwelijke crew meedeed aan de gevaarlijke Whitbread-zeilwedstrijd rondom de wereld. Er werd op hen neergekeken, maar ze wisten alle criticasters de mond te snoeren. Regisseur Alex Holmes wilde het verhaal eigenlijk verfilmen, tot hij te weten kwam dat de bemanning de maandenlange tocht zelf had gefilmd. Te zien op Netflix.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.